Deel deze pagina

Neo-Vlaamse-renaissancestijlAdministratief Centrum

De oorspronkelijke burgerwoning waarin nu de gemeentelijke administratieve diensten zijn ondergebracht, werd in 1908 opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl.

Aan het oorspronkelijke gebouw werden eind jaren '80 grote aanpassingswerken uitgevoerd en gingen enkele elementen verloren. De gerotste arduinen plint, de boogvelden met art-nouveauglazuurtegels en de ijzeren vensterbalken met hun versiering in de vorm van liggende toortsen zijn wel bewaard gebleven. In de sobere baksteengevel zie je nog speklagen in gele baksteen.

Dergelijke neorenaissancegevels zijn vaak asymmetrisch opgevat, te zien aan de licht vooruitspringende linkervleugel. Deze krijgt een autonoom karakter door een puntgevel voorzien van sierelementen.

Vernieuwing

In 2009 en 2010 werd het gebouw in de breedte uitgebreid met een glazen aanbouw. De belangrijkste uitbreiding gebeurde echter in de diepte. De aanbouw is een duurzaam en energiezuinig gebouw.

Op zaterdag 21 mei 2011 werd dit nieuwe Administratief Centrum officieel geopend. 

In het AC zijn een deel van de diensten van de Gemeente Londerzeel gehuisvest.

Bronzen kiekenpoot

Het bronzen figuurtje links aan de gevel van het Administratief Centrum is een kiekenpoot van de hand van beeldhouwer Pol Van Esbroeck.

Het herinnert aan de geschiedenis van de kiekenpoeliers in Londerzeel en speelt een rol bij de jaarlijkse Kiekenpootworp. Op de 4de zaterdag van september krijgt de bronzen kiekenpoot telkens een nieuw pakje aangemeten. Een knipoog naar Manneke Pis in Brussel…

Praktische info

Adres:
Brusselsestraat 25, Londerzeel

Bezoeken:
Openingsuren en sluitingsdagen