Deel deze pagina

Kiekenpootworp

De geschiedenis...

Londerzeel stond in het verleden wijd en zijd bekend voor zijn kippenkwekerijen. De kippen werden hier gekweekt, geslacht, gepluimd en uitgevoerd. Vooral in Londerzeel Sint-Jozef waren veel kippenkwekerijen. De kippenkweek zorgde daardoor voor een zekere welstand.

KiekenpoeliersKiekenpoot

De kippenkwekers werden in de volksmond "kiekenpoeliers" genoemd en de inwoners van Londerzeel kregen al vlug de bijnaam 'kiekenplukkers'. De Brusselaars werden dan weer "kiekenfretters" genoemd, want zij staken het niet onder stoelen of banken dat ze verzot waren op de Londerzeelse kippetjes. Het bronzen beeldje aan de gevel van het Administratief Centrum herinnert aan de geschiedenis van de kiekenpoeliers in Londerzeel.

En nu...

De Orde van de Kiekenpoot, een uitloper van een carnavalsvereniging, houdt dit stukje geschiedenis levendig. Ieder jaar organiseert de vereniging tijdens het kermisweekend in september de 'Gouden Kiekenpootworp'. Dan worden echte kippenpoten naar beneden in het publiek gegooid dat verzameld vooraan het Administratief Centrum in Londerzeel centrum.

De reus...

Reus Kiekenpoot

Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2005 riep de Orde een reus in het leven. De reus loopt op kop in de stoet die vóór de kiekenpootworp door de straten van Londerzeel trekt.

De reus is een maxi versie van de bronzen kiekenpoot, het beeldje aan de gevel van het Administratief Centrum. Dit kunstwerk is van de hand van beeldhouwer Pol Van Esbroeck, eveneens afkomstig uit Londerzeel.

De kiekenpootworp

Tijdens het kermisweekend (steeds het 4de weekend van september) worden op zaterdagavond (omstreeks 19 uur) 2.500 kippenpoten naar het publiek gegooid. Liefst 250 van die kippenpoten geven recht op een braadkip. Eén kippenpoot levert een prachtig gouden juweel op.

Elk jaar wordt een jubilerende vereniging van Londerzeel uitgenodigd om de kippenpoten uit te gooien. Het bronzen kiekenpootbeeldje krijgt dan voor de gelegenheid het uniform van de vereniging aangemeten.

Praktische info:

Adres:
Brusselsestraat 25, Londerzeel

Bezoeken:
Vrij te bezoeken.