Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Van grijs naar groen: ontharden voor het klimaat

In het kader van ons klimaatactieplan zetten we als gemeente in op vergroening. Het vervangen van beton door groen heeft veel voordelen. De luchtkwaliteit verbetert, de biodiversiteit neemt toe en we maken ruimte voor water. Dat is meer dan ooit belangrijk in onze watergevoelige gemeente.

Onthardingsprojecten

We voeren op verschillende plaatsen in de gemeente kleine projecten uit. Ook die maken een groot verschil. We kiezen bewust voor quick wins. Waar mogelijk vormen we stukjes openbaar domein die nu grijs zijn om tot kleine, natuurlijke landschapselementen. Deze kleine ingrepen vragen relatief weinig budget en toch hebben ze een grote impact op het klimaat in ons watergevoelig Londerzeel. 

Lopende projecten

  • voor het gebouw van de afdeling Grondgebiedszaken wordt een groen perk aangelegd met een bankje
  • in de Kievitstraat, Vinkenstraat, Merelstraat, Valkenstraat, A. Lambrechtstraat en Ebbing worden bloembakken vervangen door plantvakken met een kleine boom
  • in de Handelsstraat worden bloembakken op het voetpad vervangen door plantvakken

We zetten in verschillende straten in op het vervangen van bloembakken door plantvakken. Deze kleine, groene perkjes zijn niet alleen mooier, ze zorgen er ook voor dat het water beter kan insijpelen. 

De omwonenden worden persoonlijk geïnformeerd over de werken en eventuele hinder. De werken verlopen typisch in verschillende fases. Het aanplanten gebeurt op het beste moment om de planten en bomen alle kansen te geven om te groeien.  

Afgewerkte projecten

  • De Ursulinenstraat werd omgetoverd tot een groene, autoluwe wandelboulevard. Ideaal in de directe omgeving van een school.

wandelboulevard

Onthard je mee?

Jij kan ook zelf een steentje bijdragen door er eentje te wippen op uw eigen terrein. Hoe meer we met z’n allen ontharden, hoe beter voor het klimaat! Je kan altijd tips vragen aan onze tuinrangers.