Deel deze pagina

Eikenprocessierups: verplichte melding

Hoe herken je een eikenprocessierups?Eikenprocessierupsen op eikentak

Eikenprocessierupsen trekken “in processie” vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten.

Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtig gekleurde jongen uit de eitjes. Omdat zij nog geen brandharen hebben, is er dan nog geen risico op hinder. Na de derde vervelling, die meestal start rond half mei, krijgen de rupsen hun kleine brandharen en zorgen zij voor problemen.

De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen! Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Wat te doen bij contact?

Bij aanraking van de rups worden de brandharen afgestoten, waardoor contact met de huid, de ogen en de bovenste luchtwegen mogelijk is. Ook oude brandharen kunnen nog hinder veroorzaken.

Na contact met deze brandharen kunnen er na enkele uren klachten ontstaan: pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen twee weken. Probeer niet te krabben of te wrijven. Was de huid goed met water. Aangetaste ogen kun je met veel water uitspoelen. Bij contact moet je steeds de kleren grondig wassen!

Bij twijfel en bij aanhoudend ernstige klachten neem je contact op met de huisarts.

Wat te doen vóór de vorming van brandharen?

Vooraleer de rupsen brandharen vormen:

Schroei de nesten los met een bunsenbrander. Omdat de brandharen nog niet ontwikkeld zijn, zal je nog geen irritatie of jeuk ondervinden.

Preventieve bestrijding: Besproei de bladeren van de boom met een biologische middel met de werkzame stof Bacillus thuringiensis. Dit werkt na enkele dagen, maar enkel als de bomen voldoende blad hebben. Het middel produceert een gif dat het maag-darmstelsel verlamt. Jonge larven nemen dit gif op door het eten van de bladeren. De rupsen zelf bespuiten heeft geen zin. Enkel de rupsen uit het einde van het tweede en derde larvaal stadium zijn gevoelig voor deze stof. Omdat de rupsen in dit stadium nog geen brandharen hebben, geeft dit geen hinder.

Wat te doen na de vorming van brandharen?

Elke eigenaar die de eikenprocessierups aantreft op zijn eik(en), moet dit verplicht melden aan de dienst Milieu.

De Gemeente Londerzeel duidt een gespecialiseerde firma aan om de eik(en) te behandelen. Prijs: 50 euro. Het volgende jaar komt deze firma opnieuw langs om de boom preventief te behandelen (gratis).

Elke eigenaar is verplicht om via duidelijke waarschuwingsborden voorbijgangers in te lichten over de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

Hoe melden?