Deel deze pagina

Ambtshalve inschrijving en schrapping

Wat?

Binnen 8 werkdagen na je verhuis moet je de adreswijziging aanvragen bij de dienst Burgerzaken van je nieuwe woonplaats.

Doe je dit niet en stelt de wijkagent vast dat je op een bepaald adres woont? Dan ontvang je een brief met de vraag om je binnen 8 dagen aan te bieden bij de dienst Burgerzaken.

Geef je geen gevolg aan deze brief? Dan kan je worden geschrapt uit het bevolkingsregister (ambtshalve schrapping).

Geef je geen gevolg aan deze brief en kan je nieuwe vaste verblijfplaats toch bewezen worden? Dan schrijft het college van burgemeester en schepenen je ambtshalve in. Je wordt hierover ingelicht via een aangetekende brief.

Je kan tegen de ambtshalve inschrijving door het schepencollege in beroep gaan bij de FOD Binnenlandse Zaken.

Ambtshalve schrapping

Het college van burgemeester en schepenen kan besluiten om je uit het bevolkingsregister van de gemeente te schrappen als:

  • je niet meer verblijft op het adres waarmee je staat ingeschreven in het bevolkingsregister
  • het onmogelijk is om een nieuwe hoofdverblijfplaats vast te stellen

De schrapping gebeurt altijd na grondig onderzoek door de dienst Burgerzaken en de lokale politie (wijkagent). Deze controleert verschillende keren of je nog verblijft op het gekende adres.

Gevolgen schrapping

De ambtshalve schrapping betekent dat je geen officieel adres meer hebt. Het gevolg is dat je administratief gezien niet meer bestaat in België. Je identiteitskaart (eID) is niet meer geldig, je zal problemen ondervinden bij de bank, ziekteverzekering, VDAB,... Kortom, je verliest bepaalde sociale en burgerrechten.

Hoe een ambtshalve schrapping vermijden?

Om een ambtshalve schrapping te vermijden, moet je een tijdelijke afwezigheid of adreswijziging melden bij de dienst Burgerzaken.