Deel deze pagina

Rattenverdelging

Verplichte verdelging

De Gemeente Londerzeel heeft de plicht ratten te verdelgen op waterlopen van 4de categorie. Ook de bestrijding van ratten op het openbaar domein is een taak van de Gemeente Londerzeel. De diensten controleren specifieke locaties dan ook regelmatig op sporen van ratten. Als de diensten (sporen van) ratten waarnemen, starten ze onmiddellijk met de bestrijding.

De waterlopen van categorie 2 en 3 worden beheerd door de provincie.

Heb je ratten op je eigendom? Dan ben je eveneens verplicht deze te verdelgen, want ratten zorgen voor problemen op het vlak van gezondheid en hygiëne. Bovendien planten ratten zich snel voort.

Hoe kan je zelf ratten voorkomen?

Je bent als eigenaar of huurder van een woning zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten. Enkele tips om ratten te voorkomen:

  • Voeg geen gekookt eten of vlees toe aan je tuinafval of composthoop.
  • Plaats je compostvat op een verharde ondergrond en sluit het deksel goed af. Laat geen etensresten rond het vat slingeren.
  • Sluit voedselvoorraden of bewaarplaatsen van eten goed af.
  • Voeder je huisdieren ’s morgens en doe dit beperkt, zodat het meeste voedsel ’s avonds opgegeten is. Gebruik eventueel een schoteltje, zodat je het overschot van voedsel ’s avonds kan wegnemen.
  • Dicht openingen in je woning waarlangs ratten kunnen binnenkomen.
  • Je kan ook nestkasten ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Dit zijn de natuurlijke vijanden van ratten.
  • ...

Meer tips lees je in de brochure rattenbestrijding (pdf).

Diervriendelijke bestrijding van ratten

Op Diervriendelijk beheer van ratten en muizen - Vlaanderen lees je meer over diervriendelijke methodes voor rattenbestrijding, inclusief een beslissingsboom.

Rattenvergif: waar aankopen?

Er wordt geen rattenvergif verkocht aan het onthaal van het Administratief Centrum.

De verkoop van rattenvergif mag enkel gebeuren door erkende professionelen. In de meeste doe-het-zelfzaken en tuincentra vind je dit. Dit kan bijvoorbeeld bij: