Deel deze pagina

Tuinen van verbinding: over kernverdichting en projectgebieden in Londerzeel

Kernverdichting in Londerzeel, met name in het brui­sende centrum, wordt aangemoedigd door zowel de provincie Vlaams-Brabant als de Vlaamse over­heid. De groeiende bevolking, kleinere gezinnen en de vergrijzing vragen om meer woningen en andere woonvormen. Om open ruimte te behouden, is het nodig om de bebouwde gebieden compacter te maken.

Londerzeel is een aantrekkelijke locatie voor verdere ontwikkeling vanwege de aanwezige voorzieningen en de nabijheid van vervoersknooppunten. Kernverdichting wil zeker niet zeggen dat we alles zomaar vol bouwen. Integendeel. Het is een noodzakelijke stap om open ruimte te sparen en waar mogelijk zelfs te herstellen door selectief af te breken.

Verdichten in een landelijke gemeente als Londerzeel betekent kiezen voor meer woningen en appartementsgebouwen in de dorpskernen, georganiseerd rond groene pleintjes en charmante trage wegen. Zo ontstaat er meer openbare ruimte, maar ook een gezellige en levendige dorpskern die nieuwe bewoners aantrekt. Dat stimuleert dan weer de handel en horeca in het centrum.

We bepaalden een aantal projectgebieden die ontwikkeld zullen worden. Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) stelt specifieke voorwaarden vast voor deze gebieden, zoals de aanleg van wandel- en fietspaden om aangename verbindingen te creëren, toevoeging van openbaar groen voor ontmoetingsruimtes, en het promoten van autoluwe projecten met bijvoorbeeld ondergronds parkeren om een aangename woonomgeving te bevorderen.

Projectgebied Molenstraat - Klemendorp

Er worden nieuwe appartementsgebouwen gebouwd tussen de Molenbeek en de appartementen van Klemendorp. De omgeving van dit project wordt ook opengesteld voor het publiek met een voetgangerspad dat leidt naar de winkelstraat (Dorpsstraat). Dit pad zal verbonden zijn met het bestaande wandelpad van het project Klemendorp naar de Kattestraat.

Projectgebied Gildenstraat - Kerkstraat - Kerkhofstraat

Dit gebied is ook wel bekend als de Egmontsite. Een RUP is opgesteld om de plannen voor dit gebied vast te leggen. Er komt een ondergrondse parkeervoorziening en ongeveer de helft van het gebied wordt omgevormd tot groene openbare ruimte met voetgangerspaden. Hierdoor wordt het centrum gemakkelijk bereikbaar via aangename wandelpaden. Extra handelsruimtes zullen worden gecreëerd in de Kerkstraat, Kerkhofstraat en Gildenstraat om het centrum te versterken. Er zullen ook sociale woningen worden gebouwd en het gebied zal volledig autovrij worden gemaakt. Om de parkeerdruk op te vangen, wordt de parkeerplaats op de voormalige OCMW-site uitgebreid. Een ontwerper is hiervoor aangesteld.

Projectgebied Argo - Stationstraat - Meerstraat

Dit projectgebied is voornamelijk eigendom van de gemeente. In 2010 werd er een masterplan opgesteld. De eerste fase, genaamd Eikenveld-verkaveling, is al afgerond. Nu is de volgende fase gepland, die wordt uitgevoerd door SHM Providentia. Zij willen 45 sociale woningen bouwen en een buurtparkje aanleggen. Daarnaast zullen de parkeervoorzieningen bij de Stationsstraat verbeterd worden. Dit wordt een parkeerplaats voor het winkelgebied.

Projectgebied Jeanne Oriannestraat

Dit project ligt tussen de Dorpsstraat en 't Vieremeuleke. Er wordt een nieuwe trage weg aangelegd om de verbinding tussen de Dorpsstraat en 't Vieremeuleke te verbeteren. Daarnaast worden er extra commerciële ruimtes toegevoegd aan de Dorpsstraat om het handelscentrum te versterken. De projectontwikkelaar zal ook een kleine speelruimte creëren.