Deel deze pagina

Herinnering aan rijke hopcultuurhopoogst vroeg in de ochtend

In oktober 2011 heeft PALM Belgian Craft Brewers (Palm Breweries / Brouwerij Palm) een hopveld aangelegd langsheen Leirekensroute in Steenhuffel om zo op termijn aan de eigen hopbehoefte te voldoen. Jan Toye, via de holding Diepensteyn eigenaar van Brouwerij Palm, droomde er al jaren van.

De realistie van het hopveld kadert in de wedererkenning van hop en in de innovatieprojecten van Palm. De nabijheid van de historische hopstreek bij Aalst en Asse draagt er ook toe bij. Toch is het aantal hopboeren in de streek vandaag op één hand te tellen. Daarom werd een hopveld gecreëerd om alle voorbijgangers, bezoekers, toeristen, buurtbewoners... te herinneren aan deze rijke cultuur.

Het hopveld

Het hopveld is 35 are groot en telt een 800-tal hopplanten van de variëteit 'Hallertau Mittelfrüh'.

De aanleg gebeurde door Jan Vermeir uit Opwijk en de familie Temmerman, gerenommeerde hopboeren uit Erembodegem. Het team van de nabijgelegen Stoeterij Diepensteyn verzorgt de teelt. Voor de behandeling doet de brouwerij beroep op Geert Claerbout, een hopkweker en verwerker uit de Poperingse regio.

Op 5 september 2012 werd de eerste oogst van het hopveld in alle vroegte geplukt.

Sindsdien vinden jaarlijks de 'hopfeesten' plaats met een publieke hoppluk.

Foto © Palm Breweries

Palm Hopper

Het hopveld heeft de brouwers nu al geïnspireerd. Het Palm Hop Select bier, een degustatiebier met hopkarakter, werd op 24 oktober 2011 feestelijk voorgesteld op - hoe kan het ook anders - het nieuwe hopveld. Het bier werd eveneens gebrouwen met de variëteit Hallertau Mittelfrüh.

Praktische info

Adres:
Aan de overzijde van Kasteel Diepensteyn, Diepensteyn 1, Steenhuffel

Bezoeken:
Niet vrij te bezoeken (wel zichtbaar vanaf de straat - Leirekensroute)