Deel deze pagina

Ontruiming begraafplaatsen

Onze begraafplaatsen kampen met plaatsgebrek. Daarom ontruimen we vanaf 15 april 2022 oudere graven. Zo komt er plaats vrij voor nieuwe graven.

Tegelijkertijd maken we werk van een betere indeling van de begraafplaatsen. De groenere inkleding maakt het een aangename plek om er in de rust van de natuur de overledenen te herdenken.

Welke graven worden ontruimd?

Op vier begraafplaatsen wordt elk graf waarvan de termijn verlopen is, ontruimd. Die termijn is 20 jaar voor de gratis zandgraven en 50 jaar voor aangekochte graven (dit heet een concessie).

Op de plannen kan je zien welke graven ontruimd worden. Dit overzicht wordt ook opgehangen op het infobord aan de ingang van de begraafplaats. Tot slot komt er een sticker op de graven zelf.

Op de begraafplaats Berkenlaan zijn enkel bijzettingen in bestaande concessies nog mogelijk. Dat besliste het bestuur in zijn visie op de begraafplaatsen. Omdat er geen nieuwe begravingen gebeuren, hoeft er geen plaats te worden gecreëerd en zijn er dus geen ontruimingen op de begraafplaats Berkenlaan.

Concessie aanvragen

Nabestaanden krijgen de mogelijkheid om alsnog een concessie aan te gaan voor 40 jaar. De stoffelijke resten worden dan overgebracht naar de laatste vrije plaats in de huidige rij.

Een concessie kost 1.300 euro voor één persoon en 1.800 euro voor twee personen. Je staat ook in voor eventuele bijkomende kosten zoals een nieuwe kist, crematie, vervoer naar het crematorium… Onze Gemeente neemt de kosten van de ontgraving op zich.

Nabestaanden kunnen een concessie aanvragen tot 31 maart 2022. Daarvoor neem je contact op met de dienst Burgerzaken door te mailen naar burgerzaken@londerzeel.be of te bellen op 052 30 36 16. Je kan ook langs gaan na het maken van een afspraak. Een medewerker informeert je dan over wat er precies moet gebeuren.

Maak een afspraak.

Haal persoonlijke voorwerpen tijdig op

De nabestaanden hebben tijd tot 31 maart 2022 om persoonlijke voorwerpen zoals foto’s, grafornamenten en bloemstukken op te halen. Ook het grafmonument mag worden meegenomen. Vanaf april 2022 wordt alles eigendom van de Gemeente Londerzeel. Uiteraard dienen de persoonlijke voorwerpen niet te worden verwijderd wanneer een concessie wordt aangegaan.

Komt er nog een herdenkingsplaats?

Voor de graven die ontruimd werden, komt er in de plaats van het graf, een naamplaatje op een gezamenlijk herdenkingsmonument op de begraafplaats. Daarop staat de naam, de geboorte- en overlijdensdatum van de overledene. Zo is er altijd een plek om je dierbaren te gedenken.

Waarom word je niet persoonlijk gecontacteerd?

In de praktijk is het moeilijk om de contactgegevens van alle nabestaanden op te sporen. Het gemeentebestuur is bovendien niet verplicht om de nabestaanden persoonlijk te verwittigen. Daarom kozen we voor een uitgebreide en tijdige communicatie via een sticker op het graf, de infoborden aan de ingang van de begraafplaatsen, de website en het gemeentelijke informatieblad. Zo hopen we zoveel mogelijk nabestaanden te bereiken.

Op woensdag 26 mei 2021 om 20 uur werd een infomoment georganiseerd. Bekijk de opname ervan waarin de dienst Burgerzaken de procedure toelicht of download de presentatie met alle info.

Bekijk de presentatie (pdf - 337kb)

 

Hoe gebeurt de ontruiming?

Een gespecialiseerde firma voert de ontruiming uit vanaf 15 april 2022. De firma gaat voorzichtig en met het nodige respect te werk.

Vragen

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met de dienst Burgerzaken op 052 30 36 16 of mail naar burgerzaken@londerzeel.be. Of ga langs na het maken van een afspraak. Let op: kom alleen naar je afspraak.