Deel deze pagina

Ontruiming begraafplaatsen

Onze begraafplaatsen kampen met plaatsgebrek. Daarom ontruimen we oudere graven. Zo komt er plaats vrij voor nieuwe graven.

Tegelijkertijd maken we werk van een betere indeling van de begraafplaatsen. De groenere inkleding maakt het een aangename plek om er in de rust van de natuur de overledenen te herdenken.

De ontruiming zou oorspronkelijk starten op 15 april 2022, maar liep vertraging op om administratieve en juridische redenen. Intussen werd de aannemer toegewezen en worden de ontruimingen effectief tussen maandag 29 augustus 2022 en zaterdag 15 oktober 2022 uitgevoerd.

Update: Sinds maandag 3 oktober 2022 zijn alle ontruimingen uitgevoerd.

Komt er nog een herdenkingsplaats?

Voor de graven die ontruimd werden, komt er in de plaats van het graf, een naamplaatje op een gezamenlijk herdenkingsmonument op de begraafplaats. Daarop staat de naam, de geboorte- en overlijdensdatum van de overledene. Zo is er altijd een plek om je dierbaren te gedenken.

Waarom werd je niet persoonlijk gecontacteerd?

In de praktijk is het moeilijk om de contactgegevens van alle nabestaanden op te sporen. Het gemeentebestuur is bovendien niet verplicht om de nabestaanden persoonlijk te verwittigen. Daarom kozen we voor een uitgebreide en tijdige communicatie via een sticker op het graf, de infoborden aan de ingang van de begraafplaatsen, de website en het gemeentelijke informatieblad. Zo hopen we zoveel mogelijk nabestaanden te bereiken.

Vragen

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met de dienst Burgerzaken op 052 30 36 16 of mail naar burgerzaken@londerzeel.be. Of ga langs na het maken van een afspraak.