Deel deze pagina

Geschiedenis

Heidemolen

Hendrik I, hertog van Brabant, gaf in 1232 de Malderse heide in cijns of erfpacht aan alle ingezetenen van het dorp. Met de ontginning van deze heide moest voor het gewonnen graan op termijn ook in een molen worden voorzien.

De Heidemolen ontstond wellicht in de 15de eeuw, zo blijkt uit een handschrift uit de periode 1406-1407. Het zou een van de oudste staakmolens van Vlaanderen zijn.

Molen geveld, opnieuw opgebouwd en gerestaureerd

Een stormwind velde de molen begin 1990. Vrijwel onmiddellijk besloot de Gemeente Londerzeel om de Heidemolen terug in zijn vroegere glorie op te richten. Aannemer Caers uit Retie maakte in zijn werkplaatsen een perfecte replica van de vernietigde onderdelen. Een aantal onderdelen kon – mits restauratie – gelukkig behouden blijven. Architecten J. Van Hoeymissen en P. Van Hecke leidden deze restauratie in goede banen.

Een laatste restauratie werd in 2019 voltooid.

Momenteel kan de molen opnieuw malen met molenaar Marc Van den Broeck uit Lebbeke.

Feitjes

De hoogte van het molenkot, gemeten vanaf de molenberg tot aan de nok, bedraagt 13,95 meter. Het molenkot is ongeveer 6 op 4 meter. De wieken van de molen reiken 23 meter hoog. Elke wiek meet nagenoeg 15 meter. De molenstenen hebben een diameter van circa 1,50 meter. Het totale gewicht van de molen wordt geraamd op 35 ton.

Foto © Erik Van den Brande

Praktische info

Adres:
Molenheide 25, Malderen.

Bezoeken:
Elke eerste zondag van april tot en met oktober is de molenaar aanwezig tussen 13 en 17 uur.
Groepsbezoeken zijn mogelijk na afspraak met Marc Van den Broeck op 0475 71 46 45.
Interesse in een opleiding tot molenaar? Neem contact op met Marc Van den Broeck.

Door omstandigheden kan de molenaar dit seizoen (2021) de molen niet laten draaien.

Aan de Heidemolen is de taverne Het Molenhuis verbonden.