Deel deze pagina

Vermiste of dode (huis)dieren

Is je huisdier vermist?

Is je hond, kat, vogel… vermist? Neem dan contact op met de politiezone K-L-M.

Paarden, koeien, schapen, honden en katten (geboren of verhandeld na 1 januari 2016) moeten verplicht een chip hebben.

Wanneer de politie een loslopend dier vangt, vinden zij de eigenaar terug via de chip. De eigenaar wordt gecontacteerd en kan zijn of haar dier ophalen bij Animal Care vzw, Zavelstraat 25 in Breendonk. De kosten voor de opvang van het dier moet de eigenaar betalen.

Vind je een gewond of dood (huis)dier?

Vind je een gewond of dood dier op of langs de weg? Raak het dier dan niet aan met blote handen! Wilde dieren kunnen soms fel uithalen of drager zijn van ziekten.

Wat je wel kan of moet doen, lees je op Gewonde of dode dieren op of langs de weg – Vlaanderen.be.

In Londerzeel kan je een dood dier op de weg melden aan de dienst Omgeving. Animal Care haalt het dier op, gaat na of het gechipt is en contacteert indien mogelijk de eigenaar.

Dode vogel? Maak een melding ter preventie van de vogelgriep

Sinds de uitbraak van het H5-vogelgriepvirus bij wilde vogels in 2020 houdt dit virus lelijk huis bij wilde vogels in Europa met als gevolg een grote vogelsterfte in de natuur. Door melding te maken van een vogelkadaver, kan er een analyse gebeuren en wordt de impact op de natuur beperkt. Je kan niet direct waarnemen of een vogel stierf aan de vogelgriep en daarom is het belangrijk om de sterfte te melden. Hoe je dat doet, hangt af van waar je de vogel vond. 

Dode vogel op privéterrein?

Dode vogels gevonden op privéterrein, meld je aan het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) op het gratis nummer 0800 99 777. Het FAVV contacteert dan het vogelopvangcentrum om de vogels op te halen. Als ze van mening zijn dat er geen gevaar mogelijk is, moet de eigenaar van het privéterrein het kadaver zelf verwijderen. 

Dode vogel op openbaar domein?

Als je een dode vogel vindt op het openbaar domein of een openbare plaats in onze gemeente, meldt dit dan aan de dienst Omgeving (zie contactgegevens links op deze pagina). Onze medewerkers bellen naar het FAVV en halen indien nodig het kadaver op. 

Je huisdier is gestorven: wat moet je doen?

In Londerzeel kan je dode dieren niet naar het recyclagepark brengen. Je mag deze wel begraven in de tuin op voorwaarde dat je de aanwijzingen op Gestorven huisdier – Vlaanderen.be volgt. Daar lees je ook meer over wat je kan en moet doen met een overleden huisdier.