Deel deze pagina

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Strooischema

Voor winters met sneeuw en ijzel werd een strooischema uitgeschreven. Bij het strooien wordt een welbepaalde volgorde gehanteerd: eerst de grote verbindingswegen (tussen de verschillende deelgemeenten) en de gevaarlijke punten, daarna andere wegen en als laatste de kleinere wegen. 

Het is mogelijk dat je in jouw buurt al een strooiwagen ziet passeren, maar dat deze niet in jouw straat is langsgekomen. In functie van de categorie en bereidbaarheid van wegen wordt een bepaald voertuig ingezet. 

In woonwijken en doodlopende straten komen de strooiploegen niét. Daar rijdt te weinig verkeer om het zout zijn werk te laten doen. Strooien heeft er dus weinig zin. Op die manier gunnen we de kinderen ook een beetje sneeuwpret.

Wist je trouwens dat nieuw aangelegde straten en fietspaden in beton het eerste jaar niet bestrooid mogen worden? Ook op spooroverwegen mag niet gestrooid worden.

Strooizout werkt pas optimaal wanneer de wegen intensief bereden worden. Het is dus best mogelijk dat de strooiwagen in jouw straat gepasseerd is, maar dat het strooien geen zichtbaar resultaat geeft.

Bij aankomend vriesweer en bijkomende sneeuwval kunnen in de loop van de dag bijkomende fietspaden, op basis van bijkomende meldingen, preventief bestrooid worden. Voor wegen gaat de gemeente enkel in uitzonderlijke situaties en na afwerking van alle strooiroutes over tot het strooien van bijkomende straten.

Heb je een oprit of garage? Zet je wagen dan daar. Zo blijft de rijbaan vrij voor de strooidiensten.

Fietspaden

Sneeuw op fietspaden wordt geruimd met een kleine tractor (ofwel preventief overdag ofwel 's nachts).

Ook op de fietspaden werkt strooizout optimaal, wanneer deze bereden worden.

Stoep sneeuw- en ijsvrij

Elke inwoner moet de sneeuw en de ijzel op de stoep voor de eigen woning verwijderen. Dit is opgenomen in het politiereglement.

Het verwijderen kan met een borstel en/of een sneeuwschop. Vooral wanneer er nog sneeuw ligt, is dit een erg makkelijke en milieuvriendelijke oplossing. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. Laat deze niet liggen in de goot want daar vormt de sneeuw een barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.

Is het ijs op de stoep na de veegbeurt niet volledig weg? Strooi dan op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.

Strooizout kan je niet kopen bij de Gemeente Londerzeel. Haal dus tijdig strooizout in huis.

Wanneer het sneeuwt, is strooizout vaak moeilijk te verkrijgen. Tijdens de wintermaanden kan je terecht bij de meeste supermarkten en doe-het-zelfzaken. Denk aan het milieu en strooi niet meer zout dan nodig is.

Help de buren een handje

Kan je buur geen sneeuw ruimen op zijn of haar stoep? Is hij/zij niet goed ter been of ziek?

Help jouw buur en veeg wat extra meters stoep. Kijk bij een strenge winter ook uit naar buren die misschien wat hulp kunnen gebruiken. Spring gewoon eens binnen om te controleren of alles in orde is (verwarming, boodschappen…).

Maak je je zorgen over buren en kan je zelf niet helpen? Neem dan contact op met het Zorgloket.