Deel deze pagina

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Strooischema

Voor winters met sneeuw en ijzel werd een strooischema uitgeschreven. Bij het strooien wordt een welbepaalde volgorde gehanteerd: eerst de grote verbindingswegen (tussen de verschillende deelgemeenten) en de gevaarlijke punten, daarna andere wegen en als laatste de kleinere wegen. 

Het is mogelijk dat je in jouw buurt al een strooiwagen ziet passeren, maar dat deze niet in jouw straat is langsgekomen. In functie van de categorie en bereidbaarheid van wegen wordt een bepaald voertuig ingezet. Geen zorgen: jouw straat komt zeker aan de beurt!

Strooizout werkt pas optimaal wanneer de wegen intensief bereden worden. Het is dus best mogelijk dat de strooiwagen in jouw straat gepasseerd is, maar dat het strooien geen zichtbaar resultaat geeft.

De gemeentelijke diensten zorgen zelf voor het strooien. Uiteraard kunnen onze medewerkers niet overal tegelijk zijn om sneeuw te ruimen en zout te strooien.

Fietspaden

Sneeuw op fietspaden wordt door de gemeentelijke diensten geruimd met een kleine tractor (ofwel preventief overdag ofwel 's nachts).

Ook op de fietspaden werkt strooizout optimaal, wanneer deze bereden worden.

Stoep sneeuw- en ijsvrij

Elke inwoner moet de stoep voor de eigen woning sneeuw- en ijzelvrij maken. Dit is openomen in het politiereglement.

Het vrijmaken kan met borstel en sneeuwschop. Vooral wanneer er nog sneeuw ligt, is dit een erg makkelijke en milieuvriendelijke oplossing. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. In de goot vormt de sneeuw immers een barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.

Is de stoep na de veegbeurt niet volledig ijsvrij? Strooi dan op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.

Ter info: strooizout kan je niet kopen bij het gemeentebestuur. Haal dus tijdig strooizout in huis.

Wanneer het sneeuwt, is strooizout vaak moeilijk te verkrijgen. Tijdens de wintermaanden kan je terecht bij de meeste supermarkten en doe-het-zelfzaken. Denk aan het milieu en strooi niet meer zout dan nodig is.

Help de buren een handje

Kan je buur geen sneeuw ruimen op zijn of haar stoep? Is hij/zij niet goed te been of ziek?

Steek dan een handje toe en veeg wat extra meters stoep. Kijk bij een strenge winter ook uit naar buren die wat hulp kunnen gebruiken. Spring gewoon eens binnen om te controleren of alles in orde is (verwarming, boodschappen…).

Maak je je zorgen over buren en kan je zelf niet helpen? Neem dan contact op met het Zorgloket.