Deel deze pagina

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Strooischema

Voor winters met sneeuw en ijzel werd een strooischema uitgeschreven. Bij het strooien wordt een welbepaalde volgorde gehanteerd: eerst de grote verbindingswegen (tussen de verschillende deelgemeenten) en de gevaarlijke punten, daarna andere wegen en als laatste de kleinere wegen. Meestal wordt er bij sneeuw niet gestrooid in woonwijken – het mag ook nog wat leuk blijven voor de kinderen.

De gemeentelijke diensten zorgen zelf voor het strooien. Uiteraard kunnen onze medewerkers niet overal tegelijk zijn om sneeuw te ruimen en zout te strooien. De gemeente kan ook beroep doen op enkele landbouwers om sneeuw te ruimen op de kleinere wegen. Strooien heeft er weinig of geen zin wegens het beperkte verkeer op die wegen.

Fietspaden

Sneeuw op fietspaden wordt door de gemeentelijke diensten geruimd met een kleine tractor (ofwel preventief overdag ofwel 's nachts).

Stoep sneeuw- en ijsvrij

Elke inwoner moet de stoep voor de eigen woning sneeuw- en ijzelvrij maken.

Dat kan met borstel en sneeuwschop. Vooral wanneer er nog sneeuw ligt, is dit een erg makkelijke en milieuvriendelijke oplossing. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. In de goot vormt de sneeuw immers een barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.

Is de stoep na de veegbeurt niet volledig ijsvrij? Strooi dan op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.

Help de buren een handje

Kan je buur geen sneeuw ruimen op zijn of haar stoep? Is hij/zij niet goed te been of ziek?

Steek dan een handje toe en veeg wat extra meters stoep. Kijk bij een strenge winter ook uit naar buren die wat hulp kunnen gebruiken. Spring gewoon eens binnen om te controleren of alles in orde is (verwarming, boodschappen…).