Deel deze pagina

Patroonheilige van reizigers

Deze gotische kerk werd waarschijnlijk in de 13de eeuw opgetrokken en is toegewijd aan Sint-Kristoffel, de patroonheilige van de reizigers. Zijn feestdag valt op 25 juli en rond die datum worden in Londerzeel nog altijd voertuigen gezegend. De voertuigenzegening kan ieder jaar op een massa belangstellenden rekenen.

Geschiedenis

Sint-Kristoffelkerk

In 1139 stond op deze plek al een parochiekerk van Sint-Kristoffel, die wellicht veel kleiner was dan de huidige. De toren en het schip zouden dateren uit de 13de eeuw.

Rond 1595 brandde de kerk af en ook in 1730 verwoestte een brand de kerktoren. Toen werd besloten om niet enkel de schade te herstellen, maar ook de kerk te vergroten.

Rond 1900 kreeg de kerk een ranke torenspits. De massieve westertoren, gevat tussen twee zijkapellen, heeft links een klein zeshoekig traptorentje dat half in het torenvolume is ingewerkt.

De spits van de Sint-Kristoffelkerk kreeg het zwaar te verduren toen in 1990 een windhoos door Londerzeel raasde. De metalen constructie werd gedemonteerd en na grondige restauratie opnieuw bovenop het metselwerk van de westertoren geplaatst. De kerktoren is 68 m hoog.

De hedendaagse Sint-Kristoffelkerk is een driebeukig zandstenen bedehuis met een kruisbeuk, koor en zijkapellen.

Foto © Erik Van den Brande

Kunst

De biechtstoelen in de Sint-Kristoffelkerk dateren uit de 17de of 18de eeuw, de preekstoel - een bescheiden barokmeubel - uit de 17de eeuw en het koorgestoelte uit de 19de eeuw.

In 1990 werden de gebrandschilderde glasramen gerestaureerd. Verder bezit de kerk ook liturgische gewaden die ondanks hun ouderdom nog in zeer goede staat verkeren. [Bron: Marcel Slachmuylders]

Praktische info

Adres:
Markt, Londerzeel

Bezoekuren:
Parochie Sint-Kristoffel Londerzeel - Kerknet