Deel deze pagina

Voormalig stationsgebouwLeireken

Leireken is het voormalige stationsgebouw van Steenhuffel, gelegen langs de in 1952 afgeschafte treinverbinding Londerzeel-Aalst. Naar vorm, stijl en gebruik van bouwmaterialen is Leireken een typisch voorbeeld van de eind 19de-eeuwse stationsgebouwen.

Jarenlang lag de spoorweg er verlaten bij tot in 1987 het deel tussen Londerzeel en Opwijk werd omgevormd tot Leirekensroute, een fiets- en wandelpad.

De naam zou verwijzen naar het verdwenen stoomtreintje dat in de volksmond "Leireken" was gedoopt, waarschijnlijk verwijzend naar een van de machinisten die Valère heette.

In 1984 ontving de vzw Leireken (door het Commissariaat Generaal voor Toerisme erkende vereniging) het gebouw in erfpacht van de Gemeente Londerzeel. Na een grondige restauratie vormt het station een fraai ogend en druk bezocht trefcentrum voor dagrecreanten. Leireken is het vertrek- en eindpunt van talrijke fietsroutes en wandelroutes. De brochures van deze routes zijn te koop in Leireken, aan het onthaal van het Administratief Centrum in Londerzeel en in Bib Londerzeel.

In het station met een uniek treininterieur is nu een gezellige bistro ondergebracht. Je kan er terecht voor een streekbiertje en een smakelijke hap.

Vóór het station staat een eersteklas treinwagon uit 1935 op de rails. Het interieur werd ontworpen door Henri van de Velde. Na vernieuwing van het interieur is de treinwagon nu ook geschikt voor recepties, optredens, vergaderingen...

Praktische info

Adres:
Brouwerijstraat 29, Londerzeel (Steenhuffel)

Vzw Leireken:
info@leireken.be
Leireken vzw

Praat- en eetcafé 't Leireken:
T Leireken