Deel deze pagina

Watermolen met lange geschiedenisKoevoetmolen

Dit is de enige watermolen op het grondgebied van Londerzeel Sint-Jozef, gedeeltelijk althans, want het andere deel ligt op het grondgebied van Malderen. De andere watermolens zijn de Marselaermolen, de Diepensteynmolen, de Herbodinnemolen en de molen van Kasteel Drietoren.

Vermoedelijk werd de Koevoetmolen omstreeks 1390 gebouwd (volgens een vermelding in de wilsbeschikking van Jan van Marselaer op 10 januari 1391, die de molen te "Coevoirde" gebouwd had). De benaming Koevoet verschijnt voor het eerst in een handschrift van het jaar 1329 als "Covorde".

Volgens een "Schattinge en Taxatie" door meestermolenmakers Carolus en Hendrik Van den Bossche uit 1781 lagen een "coren- of graenmolen en een boeckweitmolen" op de Londerzeelse zijde van de beek. Op de Malderse zijde van de beek stond een "smoutmolen", opgericht in 1757. Van de graanmolens zijn binnen het gebouw nu nog drie manieren van aandrijving te zien: door waterrad, door dieselmotor met vliegwiel en door waterturbine. Op de steenzolder bevinden zich nog de twee steenkoppels met maalstoelen in goede staat. Aan de buitenzijde zijn het rad en sluiswerk niet meer aanwezig, maar de (Kaplan)turbine nog wel.

Momenteel wordt het gebouw dat in privéhanden is, grondig verbouwd.

De oliemolen op de linkeroever (Malderen) is helemaal verdwenen, maar de sluis is nog aanwezig (zonder het waterwiel).


[bron: Molenecho's]

Praktische info

Adres:
Koevoetmolenstraat 8, Londerzeel

Bezoeken:
Privébezit.