Gerelateerde foto's

Deel deze pagina

Tijdelijk gesloten

De Groene Long is tijdelijk afgesloten o.w.v. de veiligheid. Uit een onderzoek naar de stabiliteit van de bomen bleek dat er een aantal geveld moeten worden. Deze werken kunnen echter niet ingepland worden zolang de ondergrond niet droog is. De bomen staan momenteel nog met de voeten in het water.

Groene plek in Londerzeel centrumBruggetje in de Groene Long

Van een verwaarloosde pastorietuin en achterliggende particuliere tuinen werd een belevingsgebied gemaakt waar iedereen zich thuis kan voelen.

Het natuurgebied loopt langs de Molenbeek en is volledig ingericht met poelen, bruggetjes, hoogstamboomgaard, wandelpaden, insectenhotel, doolhof, bloemenweide, speelruimte en hondenspeelweide!

Er staan ook twee outdoor beweegtoestellen.

De Groene Long vormt een speelterrein voor jeugdverenigingen, maar ook een park waar iedereen kan wandelen. Leerlingen kunnen deze gebruiken om te leren over de natuur.

In de Groene Long staan ook enkele kunstwerken van de hand van leerlingen van het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel (GTIL). Deze werden gemaakt tijdens het project 'Kunst in de school' onder leiding van Londerzeels kunstenaar Rob Buelens.

Op 21 juni 2020 richtte Ferm een Troostplek in (aan de doolhof). Dit is een sfeervolle plek waar iedereen, nu én lang na corona, samen troost kan vinden.

Geschiedenis

De realisatie van de Groene Long kadert in het gemeentelijk structuurplan.

Het gemeentelijk structuurplan vermeldt:
"de omgeving van de Burcht is vandaag al gedeeltelijk een groene long in het centrum maar kan in de toekomst verder worden versterkt. De verschillende functies water (Kleine Molenbeek), erfgoed (de Burcht als middeleeuwse motte), zachte recreatie (wandelen, rusten), privé-ontspanning (tuinen, kijkgroen) moeten daartoe worden verzoend. Met het oog op de verweving in het centrum wordt de toegankelijkheid van het gebied best verhoogd maar tegelijkertijd moet de groene oppervlakte zo groot mogelijk blijven.”

Praktische info

Adres:
Hoofdingang: via de Boeressteeg - naast Brusselsestraat 25, Londerzeel

Bezoeken:
Vrij te bezoeken.

De Groene Long is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en personen met kinderwagens.