Deel deze pagina

Voormalig bedevaartoord

Calvariebergkapel

Deze laatgotische bedeplaats, gebouwd rond 1515, was het einde van een Kruisweg die vertrok aan de Sint-Kristoffelkerk. Ze werd opgericht door Mattias Steenbergh, pastoor van Londerzeel, als aandenken aan zijn bedevaart naar het Heilig Graf in Jeruzalem.

De kapel is opgetrokken in baksteen op een zandstenen sokkel en versierd met banden in witte zandsteen (speklagen). Het geheel wordt bekroond met een fraai lantaarntorentje. De kapel telt binnenin drie verdiepingen. Je komt binnen op het gelijkvloers, dan leiden drie treden naar de kelder, die ingericht is als het Heilig Graf. Op de bovenverdieping werd het altaar geplaatst. Deze drie niveaus symboliseren het volk (gelijkvloers), de dood (kelder) en het kruislijden met de redding (verdieping).

Met Goede Vrijdag, op Pasen en paasmaandag vereerden vele bedevaarders Christus in het Graf (zoals de pelgrims de historische plaatsen in Jeruzalem bezochten). Deze traditie werd stopgezet.

De staties van de oorspronkelijke Kruisweg werden in 1990-1991 volledig gerestaureerd en het traject werd gecentraliseerd rond de Bergkapel. 

De Calvariebergkapel is geklasseerd als monument en werd in 2012 nog gerestaureerd.

De profaanverklaring (ontwijding) werd begin oktober 2019 door het bisdom toegezegd. 

Praktische info

Adres:
Bergkapelstraat 57, Londerzeel

Bezoeken: 
Het openstellen van het gebouw voor het publiek is op dit moment omwille van veiligheidsoverwegingen niet mogelijk.