Deel deze pagina

Afvalpreventie

Hergebruik en recyclage

Wie afval voorkomt, hoeft alvast minder afval te sorteren. Ook hergebruik en het recycleren van afval kost handenvol geld. Het verbranden van restafval blijft wel de grootste kost voor de gemeenschap en legt de zwaarste druk op het leefmilieu.

Kies ervoor om geen wegwerpverpakkingen te kopen of om te gaan winkelen met een boodschappentas in plaats van plastic zakjes.

Bedrijven gaan daar ook steeds meer op inspelen. De producenten worden door de consument aangezet milieubewuster te werken en milieuvriendelijke producten op de markt te brengen.

Subsidie herbruikbare luiers

Luiers zijn niet alleen kostelijk maar veroorzaken ook een grote afvalberg. De nieuwe generatie katoenen luiers zijn comfortabel, veroorzaken minder allergische reacties en enkel de inlegdoekjes moeten in de vuilnisbak.

Incovo geeft een subsidie voor herbruikbare luiers.

Composteren

Het scheiden van keuken- en tuinafval van ander afval heeft grote voordelen voor het milieu. Dat afval hoeft immers niet meer te worden gestort of verbrand. Organisch afval kan je bovendien composteren. De compost kan je in de tuin gebruiken als bodemverbeteraar.

Subsidie mulchmaaier

Een grasmaaier met mulchingfunctie bespaart je tijd, geld en is gezonder voor je gazon.

Incovo geeft een subsidie voor de aankoop van een mulchmaaier.

Stickers "geen reclamedrukwerk"

Kleef de sticker "Geen reclamedrukwerk" op je brievenbus en beperk zo papierafval.

De sticker is gratis verkrijgbaar:

Kringloopwinkel

Kringwinkel Ecoso zamelt herbruikbare goederen in (meubelen, huisraad, speelgoed, kleding, boeken...). Je kunt de goederen zelf naar de container op het recyclagepark brengen of naar de Kringwinkel in Londerzeel.

De Kringwinkel haalt goederen ook gratis op na aanvraag op 03 866 17 07.