Deel deze pagina

Zwerfkatten: melding

Katten kunnen 2 tot 3 nesten van 3 tot 4 jongen per jaar hebben.

Het zwerfkattenprobleem ontstaat doordat pasgeboren jongen in de vrije natuur worden achtergelaten. Deze kunnen ook naar een dierenasiel worden gebracht, dat dan weer voortdurend met overbevolking kampt zodat het 1 op 2 gezonde poezen moet laten inslapen.

Voor het probleem van de zwerfkatten heeft de Gemeente Londerzeel een overeenkomst afgesloten met een honden- en kattenasiel.

Deze firma zet kooien om de zwerfkatten te vangen en brengt de gevangen dieren naar de dichtstbijzijnde dierenarts.

De dierenarts beslist of de zwerfkat voldoende gezond is om te steriliseren of te castreren. Wanneer de zwerfkat te ziek is, wordt ze geëuthanaseerd.

Na de ingreep wordt het dier terug opgehaald bij de dierenarts, om nadien terug te worden uitgezet op de plaats waar het dier gevangen werd.

Toch ligt de nadruk steeds op het voorkomen van een zwerfkattenprobleem door sterilisatie of castratie.

Sinds 1 september 2014 moet élke persoon die katten wil verhandelen (ook gratis weggeven), de dieren vooraf laten steriliseren/castreren, chippen en registreren.

Melding zwerfkatten

Is er in je buurt sprake van kattenoverlast? Meld dit aan de dienst Milieu. Na onderzoek door de wijkagent worden indien nodig vangkooien geplaatst.

Het is verboden katten te voederen op het openbaar domein. Dit is een vorm van sluikstort. Boetes hiervoor kunnen oplopen tot 250 euro.