Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Zonder is gezonder: gebruik geen pesticiden op het voetpad!

Sinds 1 januari 2015 mag je geen pesticiden meer gebruiken op het voetpad. 

Ook openbare diensten gebruiken geen pesticiden meer. Scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en heel wat sportclubs onderhouden hun terreinen eveneens pesticidenvrij.

Aan de slag zonder pesticiden

Hoe kan je het voetpad of je oprit onderhouden zonder pesticiden? 

Veeg en borstel regelmatig.

Op Zonder is gezonder vind je praktische tips voor het bestrijden van ongewenste dieren en planten, ziektes en plagen zonder pesticiden.

Waarom deze strengere wetgeving?

Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, voor de waterkwaliteit, voor onze gezondheid en het behoud van duurzame waterreserves.

Kwetsbare groepen - kinderen, jongeren, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid - lopen gevaar. Daarom moet het gebruik van pesticiden voorkomen worden.

Wat betekent dit voor het straatbeeld en het openbaar domein? Er zal her en der ‘ongewenst groen’ en 'on'kruid te zien zijn. We rekenen dan ook op jouw begrip in ruil voor een gezondere omgeving.

Hoe gaan we onkruid op openbaar domein te lijf?

  • Het vernieuwde beheer is al zichtbaar op de begraafplaatsen van Steenhuffel en Malderen. Deze begraafplaatsen zijn heringericht met bodembedekkers, vaste planten en gras. Op begraafplaatsen mogen pesticiden enkel ‘pleksgewijs’ toegepast worden. Op het kerkhof van Londerzeel-Sint-Jozef mogen geen pesticiden gebruikt worden omdat deze begraafplaats in waterwinningsgebied ligt.
  • De straatgoten worden geborsteld.
  • Met een heetwatermachine wordt het onkruid rond gebouwen en op pleinen bestreden.
  • Het onkruid onder de hagen aan de straat wordt geschoffeld. Hiervoor doen we een beroep op werknemers van een sociaal economieproject.

En nu is het aan jou!

Een gezonde omgeving is enkel mogelijk als iedereen de regels naleeft. Gebruik geen pesticiden meer maar milieuvriendelijke alternatieven.

Regelmatig met een harde borstel de stoep en de oprit vegen helpt en wieden met de hand helpt ook. Je kan het ‘on’kruid ook wegbranden.