Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Colruyt Group test CLEVON 1

Een primeur voor België én voor Londerzeel!

Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, test de technologie van een gloednieuwe innovatie: een onbemand voertuig, namelijk de CLEVON 1, dat bediening op afstand combineert met een geavanceerde automatische piloot. Het zelfrijdende voertuig gaat vandaag, woensdag 23 november, van op afstand bestuurd, voor het eerst de openbare weg op. In Londerzeel!

Traject

Het voertuig legt een traject af van 4 kilometer, van het distributiecentrum in het industriepark in Londerzeel naar het afhaalpunt van Collect&Go in Londerzeel. En dat is het langste traject dat ooit in België werd afgelegd door een onbemand voertuig!

De voorbije weken waren er al testritten met de onbemande wagen CLEVON 1, een technologisch hoogstandje ontwikkeld door het Ests bedrijf Clevon, op de parking van het distributiecentrum in Londerzeel.

Vandaag volgt dus een test waarbij het onbemande voertuig een levering doet naar het Collect&Go-afhaalpunt van Londerzeel.

Met de testrit van dit onbemande elektrische voertuig op de openbare weg heeft Collect&Go een primeur te pakken. In België is het immers de eerste keer dat een wagen zonder fysieke chauffeur de openbare weg op gaat. Bij de vorige testen met onbemande voertuigen was er wel een fysieke chauffeur aanwezig in het voertuig.

Veiligheid wordt gegarandeerd

Uiteraard wordt deze rit veilig georganiseerd: voor de rit op de openbare weg wordt het voertuig vanop afstand bestuurd door een operator.

Ook de burgemeester van onze gemeente en onze lokale politie werden nauw betrokken bij dit pilootproject. Zij staan in voor de veiligheid en begeleiding langs het traject en volgen alles nauwlettend op!

Hoe werkt het voertuig?

Het CLEVON 1 voertuig werkt op basis van vision technology, machine learning en sensoren. Het voertuig rijdt vandaag niet sneller dan 25 km per uur, maar in een geschikte gecontroleerde omgeving kan het ongeveer 50 km per uur rijden.

Het voertuig kan een groot aantal algemene rijtaken zelfstandig uitvoeren. En de teleoperator houdt altijd toezicht op het voertuig. De teleoperator kan ook op elk moment de controle over het voertuig overnemen.

Om de omgeving te observeren maakt de CLEVON 1 gebruik van drie camera's vooraan, twee zijcamera's en een camera aan de achterzijde. Het voertuig is ook uitgerust met korte- en langeafstandsradars die afstanden kunnen meten en obstakels zoals auto's, fietsers en voetgangers kunnen herkennen en identificeren. Op die manier heeft het een duidelijk zicht op zijn omgeving en kan het eventuele botsingen in het verkeer voorspellen en dus vermijden.

Een betrouwbare dataverbinding is uiteraard cruciaal voor dit technologisch hoogstandje. Daarom heeft het voertuig twee simkaarten van twee verschillende providers, zodat er altijd een netwerk beschikbaar is. Laten beide netwerken het afweten, dan komt het voertuig op een veilige manier tot stilstand.

Toekomst

Met dit innoverend project en deze testritten wil Colruyt Group nagaan wat een dergelijke wagen kan betekenen voor Collect&Go in een snel veranderende e-commerce context.