Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Wijzigingen in het verzamelen van afval

Alle plastic verpakkingen in de blauwe pmd-zak

Vanaf donderdag 1 april horen alle plastic verpakkingen in de pmd-zak thuis. Dus ook: isomoschaaltjes, plasticwikkels en -zakjes, plastic bloempotjes en bekers, plastic doosjes, verpakkingsfolies en zelfs chipszakjes.

Belangrijk: gooi de verpakkingen los in de pmd-zak en niet in elkaar gestoken. Een machine sorteert de verpakkingen. Verpakkingen die in elkaar zitten worden niet herkend door de machine en gaan verloren voor recyclage. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Let op: verpakkingen van gevaarlijke producten zoals ontstopper of bestrijdingsmiddelen horen niet thuis in de pmd-zak. Die mag je gratis naar het recyclagepark brengen en horen bij het klein gevaarlijk afval (KGA).

Sorteren = 10 euro minder afvalkosten

Door op deze manier te sorteren, hou je heel wat minder restafval over. Zo spaar je 20 procent van het totaalgewicht van je restafval uit. Een normaal gezin bespaart hierdoor minstens 10 euro per jaar op afvalkosten. Mooi toch?

Doordat er geen plastic meer bij het restafval komt, heb je minder restafval, maar het gewicht ervan neemt wel toe. Om zware zakken te vermijden, worden de restafvalzakken kleiner vanaf 1 april. Ze zijn ook steviger en gemaakt uit gerecycleerd plastic. Zo behouden we het gemiddelde gewicht van ongeveer 8 kilogram per zak. De prijzen van de restafval- en pmd-zakken blijven dezelfde.

Oude restafvalzakken gebruiken tot 31 augustus 2021

Heb je nog veel blauwe pmd-zakken liggen? Wees gerust, die kun je nog onbeperkt gebruiken, ook met de nieuwe sorteerregels.

De bestaande, bruine restafvalzakken mag je tot 31 augustus 2021 gebruiken. Koop dus niet meer rollen dan nodig. Heb je tegen dan nog zakken over? Dan mag je die in september inruilen en krijg je ze terugbetaald. Hier hangt wel een administratiekost aan vast.

In maart krijg je van Incovo een afvalkalender met daarin de nieuwe sorteerregels en -afspraken nog eens op een rijtje.

Voor meer info surf je naar hun website. Heb je vragen? Stel ze via www.incovo.be/contact of bel 02 255 94 70.