Deel deze pagina

Wespenverdelging

Ben je zeker dat het een wesp is?

Een wesp wordt soms verward met een bij, hommel, zweefvlieg,...

Natuurpunt: overzicht wilde bijen

Meer info over bijen en de verschillende wespen lees je ook in de wespenfolder van onze brandweerzone (te downloaden onderaan deze pagina).

Wespen zijn nuttige insecten

Wespen zijn nuttig, want ze bestuiven bloemen en eten dagelijks tientallen insecten, waaronder vliegen, muggen en larven van insecten.

In de late zomer, wanneer nectar en insecten schaarser worden, vliegen ze in hun zoektocht naar voedsel vaker naar de eettafel of barbecue. Het is dan dat ze voor ongemak zorgen. Wespen zijn erg prikkelbaar en gaan daardoor sneller steken als ze worden lastig gevallen.

Blijf rustig, vermijd slaan en zwaaien, maar hou de wesp in de gaten zodat je weet waar hij is.

Je kan de wesp met langzame bewegingen wegwuiven, maar het verstandigste is om de wesp met rust te laten. Dan vliegt deze gewoon weer weg.

Wat te doen bij een wespensteek

Volg de nuttige tips van het Rode Kruis om de pijn van een wespensteek te verzachten.

Bel 112 bij een ernstige allergische reactie.

Wespenverdelging: hoe aanvragen?

Wespen bestrijden heeft enkel zin als deze overlast of gevaar opleveren, bijvoorbeeld bij een wespennest in of vlakbij woningen of bedrijven.

Bijen worden niet verdelgd. Bij hinder door bijen neem je best contact op met een imker.

Sinds januari 2023 voert de brandweer geen wespenverdelging meer uit, behalve bij acuut levensgevaar. Nesten van de Aziatische hoornaar worden wel nog steeds verdelgd. 

Voor de situaties van levensgevaar neem je contact op met het noodnummer 112. Wil je een wespennest laten verdelgen? Je vindt op deze website een overzicht van private verdelgers. De verdelgers die hier geregistreerd staan, ondergaan jaarlijks een registratieproces opdat malafide ondernemingen maximaal geweerd kunnen worden.