Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Werken aan staakmolen 't Merelaantje

In 2016 werd de staakmolen ’t Merelaantje in de Holle Eikstraat beschermd als monument. Een deel van de omgeving rondom de molen werd ook beschermd als ondersteunend dorpsgezicht.

Deze bescherming brengt een aantal wettelijke verplichtingen met zich mee, waaronder het laten uitvoeren van de nodige instandhoudings- en onderhoudswerken.

Monumentenwacht Vlaams-Brabant voerde een inspectie uit. Daaruit bleek dat de roede die momenteel vastzit in de askop beter kan weggenomen worden, in afwachting van een degelijke aanpak van het geheel.

Met een kraan wordt de molenroede verwijderd en met een manbak worden de aanwezige stellingen rond de kap eveneens verwijderd.

Om waterinsijpeling tegen te gaan, worden de aanwezige gaten in de kap via beplating of zeilen dichtgemaakt. De luiken aan de voorzijde worden vastgezet en waterdicht gemaakt. De molenas wordt op blokken gezet om de druk op de windpeluw te verminderen.

Architectenbureau De Bruyn uit Aalst werd aangeduid als ontwerper en molenbouwer John de Jongh B.V. uit Veldhoven (Nederland) werd aangesteld voor het zekeren van de molenkast en het uitnemen van de nog aanwezige molenroede.

De kostprijs van de werken bedraagt 4.491,5 euro inclusief btw.