Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Wereldmaand dementie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan dementie.

Ook de Gemeente Londerzeel zet tijdens de maand september ‘dementie’ in de kijker.

Mensen met dementie hebben recht op een menswaardige plaats in onze samenleving. Ze moeten met respect en de juiste zorg worden behandeld, thuis, maar ook bijvoorbeeld bij de bakker of beenhouwer om de hoek.

Onze gemeente zet zich al verschillende jaren in om van Londerzeel een dementievriendelijke gemeente te maken, samen met de lokale handelaars, thuishulpdiensten, artsen.

Initiatieven dementievriendelijk Londerzeel

Gemeente Londerzeel neemt verschillende initiatieven om een dementievriendelijke gemeente te zijn. We zetten ze graag nog even voor je op een rij:

  • je kan gratis infotassen rond ‘Eerste Hulp Bij Dementie’ ontlenen bij Bib Londerzeel en Malderen, woonzorgcentrum Herfstvreugde en woonzorgcentrum Gildentuin, Dagopvang FERM (vroeger CADO) en het Zorgloket
  • je kan een gratis infopakket over dementie aanvragen
  • er is een buddywerking. Een buddy doet samen met iemand die (jong)dementie heeft, dagelijkse activiteiten zoals samen wandelen, de krant lezen, een kop koffie drinken… Ontdek hoe ook jij als buddy aan de slag kan!
  • in september zal je in de etalage van onze winkeliers, in de wachtzaal bij de arts, bij de apotheek… opnieuw affiches zien die aandacht vragen voor mensen met dementie
  • je kan voortaan een vermissingsfiche voor thuiswonende mensen met dementie invullen. Als een persoon met dementie de weg naar huis niet meer vindt, op de dool geraakt en/of vermist wordt, is zo’n ingevulde vermissingsfiche heel nuttig voor de hulpdiensten. Deze fiche vul je best vooraf in en bewaar je op een unieke plaats in je woning (bijvoorbeeld in een doorzichtig plastieken zakje in je koelkast). Zo’n ingevulde fiche kan van levensbelang zijn en kan helpen om de vermiste persoon snel terug te vinden.