Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Wees zuinig met kraantjeswater!

Verbod op niet-essentieel gebruik

De Watergroep riep op donderdag 21 mei 2020 haar klanten al op om zuinig om te springen met kraanwater. Op vrijdag 22 mei 2020 legde de gouverneur van Vlaams-Brabant dan bijkomend een verbod op voor niet-essentieel gebruik van kraantjeswater in 42 gemeenten, waaronder Londerzeel. Op die manier wil hij de bevoorradingsproblemen in het gebied Mid-Oost van De Watergroep verminderen.

Gouverneursbesluit: tijdelijke beperkingen op het gebruik van het water bestemd voor menselijke consumptie (pdf)

Zo is het verboden om drinkwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen:

 • wassen van voertuigen
 • vullen van zwembaden
 • vullen van vijvers
 • bevoorraden van fonteinen
 • reinigen van opritten, terrassen, parkings,...
 • sproeien van tuinen, gazons of sportterreinen

Captatieverbod op bepaalde plaatsen in Vlaams-Brabant

Als gevolg van de uitzonderlijke aanhoudende droogte heeft de gouverneur van Vlaams-Brabant sinds donderdag 21 mei 2020 ook een een captatieverbod (pdf) ingesteld voor verschillende waterlopen in dertien stroomgebieden. Voor Londerzeel geldt dit voorlopig nog niet.

Watergroep: spring zuinig om met water

De combinatie van infrastructuurwerken in uitvoering enerzijds en extreem hoge verbruiken anderzijds zorgt ervoor dat de watervoorziening in de regio Mid-Oost tegen de grenzen van haar capaciteit aanzit. Door met z’n allen zuinig om te springen met water kunnen we vermijden dat er effectief tekorten ontstaan.

Heel wat gemeenten in Vlaams-Brabant worden bevoorraad vanuit het reservoir van Meerbeek (Kortenberg). Dat wordt gevuld vanuit diverse productiebronnen. Eén daarvan is het waterproductiecentrum van Huldenberg dat eind 2019 omwille van noodzakelijke renovatiewerken uit dienst werd genomen.

Daardoor beschikt De Watergroep momenteel nog niet over de volle piekcapaciteit, net nu we met de vroegste droogteperiode sinds begin vorige eeuw worden geconfronteerd.

De Watergroep stelt alles in het werk om deze piekcapaciteit zo snel mogelijk te herstellen. Ze zal daartoe de komende dagen bijkomende productieputten in versneld tempo in dienst nemen. Verwacht wordt dat de piekcapaciteit na het weekend van 23 mei 2020 opnieuw beschikbaar is.

Om te vermijden dat er in tussentijd tekorten ontstaan, lanceert De Watergroep een dwingende oproep om zuinig om te springen met water.

Enkele tips om zuinig om te springen met water:

 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad, én je verbruikt 3 tot 5 keer minder.
 • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan gedacht.
 • Vul nu geen zwembadjes met kraanwater.
 • Sla het wassen van je auto een keertje over.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.