Deel deze pagina

Voorlopig rijbewijs B

Wat?

Ben je geslaagd voor het theoretisch rijexamen? Dan kan je een voorlopig rijbewijs aanvragen.

Daarmee mag je met een voertuig op de openbare weg rijden om je voor te bereiden op het praktisch rijexamen. Vraag het voorlopig rijbewijs aan bij de dienst Burgerzaken.

Een voorlopig rijbewijs heeft de vorm van een bankkaart.

Wat meebrengen?

  • identiteitskaart (eID) of verlies/diefstalverklaring
  • aanvraagformulier van het examencentrum
  • eventueel: bekwaamheidsattest van de rijschool
  • eventueel: bij een begeleider (model 36): begeleidersattest van de rijschool

Je hoeft geen foto mee te brengen. Deze wordt opgehaald via de identiteitskaart (eID). Ben je niet tevreden met de foto van de eID? Dan kan je wel een nieuwe foto met witte achtergrond afgeven bij de aanvraag van het voorlopig rijbewijs.

Afhalen

  • Na 8 werkdagen mits aanvraag vóór 15 uur

Je moet het voorlopig rijbewijs persoonlijk afhalen of laten afhalen met een geschreven volmacht en een kopie van de identiteitskaart (eID).

Belangrijke wijzigingen

Model 18 en 36: van 3 naar 9 maanden oefenen voor het praktijkexamen

  • Heb je een voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017? Dan is de oude examenregeling nog van toepassing. Je kan deelnemen aan het praktijkexamen na 3 maanden oefenen. De oude examenregeling blijft ook van toepassing als je het voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd vóór 1 oktober 2017 maar het nadien vervangt wegens verlies, diefstal, beschadiging of bij de vervanging van de begeleider. 
  • Heb je een voorlopig rijbewijs aangevraagd na 30 september 2017? Dan moet je minstens 9 maanden oefenen met je voorlopig rijbewijs vóór je mag deelnemen aan het praktijkexamen.

Model 36: verplichte vorming voor de begeleider

  • Heb je een voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017? Dan wijzigt er voor jou en je begeleider(s) niets. De oude regeling blijft ook van toepassing als je het voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd vóór 1 oktober 2017 maar het nadien nog vervangt wegens verlies, diefstal, beschadiging of bij de vervanging van de begeleider. 
  • Heb je een voorlopig rijbewijs aangevraagd na 30 september 2017? Dan moet(en) de begeleider(s) een verplichte vorming van 3 uur volgen bij een erkende rijschool of bij een zelfstandig instructeur. Het begeleidersattest neem je mee bij de aanvraag van het voorlopig rijbewijs. 

Model 18 en 36: omwisseling van het voorlopig rijbewijs

Heb je vóór 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs met begeleider - model 36 aangevraagd maar na 30 september 2017 een nieuwe aanvraag ingediend voor een voorlopig rijbewijs zonder begeleider - model 18 (of omgekeerd)?

Dan is de nieuwe regelgeving van toepassing.

Concreet betekent dit dat je 9 maanden moet oefenen. Bij model 36 moet(en) je eventuele begeleider(s) 3 uur verplichte vorming volgen.

Kostprijs

22 euro

Betalen kan cash of met Bancontact.