Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Vanaf 2020 strikte isolatienormen voor woningen

Dak- en zoldervloerisolatie

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. De minimale dakisolatienorm bedraagt een R-waarde van 0,75m² K/W, zo’n 3 à 4 cm isolerend materiaal.

Tussen 2015 en 2020 kan een woning bij een woningonderzoek een bepaald aantal strafpunten krijgen als niet voldaan is aan deze norm. Zo’n woningonderzoek gebeurt meestal op vraag van de huurder of een derde partij zoals het OCMW of sociaal verhuurkantoor.

Vanaf 2020 wordt elke woning zonder voldoende dakisolatie meteen als ongeschikt beschouwd bij een eventueel woningonderzoek.

Is de woning ongeschikt verklaard? Dan mag de woning wel nog bewoond worden, maar niet meer te huur gesteld worden. Anders gezegd: de zittende huurder mag er nog in blijven wonen, maar de woning mag na het beëindigen van het huurcontract niet meer te huur worden aangeboden. Dat is namelijk strafrechtelijk vervolgbaar.

Extra voorwaarden

Opgelet, als het dak van een appartementsgebouw niet voldoet, krijgen alle appartementen in het gebouw evenveel strafpunten!

Als een woning 1 jaar of langer staat geregistreerd als ‘ongeschikt’, dan riskeert de eigenaar-verhuurder een boete. Eigenaars die zelf hun woning bewonen kunnen geen boete krijgen.

Wacht dus niet tot 2020 om dakisolatie te plaatsen, maar zet vandaag al de eerste stap.