Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Vaccinatie en vakantie

Maak je, met de zomermaanden voor de deur, ook vakantieplannen voor in het buitenland? Hou dan rekening met je afspraken voor je vaccinaties. Je bent het best volledig gevaccineerd voordat je op reis vertrekt.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid doet zijn best om alle Vlamingen ouder dan achttien jaar tegen 11 juli 2021 een eerste keer te vaccineren tegen COVID-19. De meeste mensen krijgen een vaccin waarvan twee inentingen nodig zijn. Daarbij is ook de tweede dosis belangrijk voor een langdurige en volledige bescherming. Zodra je de datum kent van je eerste vaccinatie, weet je ook wanneer je om je tweede spuitje moet.

Maar om al die vaccinaties goed te laten verlopen, wordt er een strakke vaccinatieplanning aangehouden. Dat betekent dat de vaccinatiecentra de planning niet kunnen aanpassen aan jouw vakantieplannen.

Waarom is een volledige vaccinatie zo belangrijk als je op vakantie gaat?

  • voor je eigen gezondheid: om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen de risico’s op besmetting
  • voor de gezondheid van anderen: zodat je de kans verkleint dat je in het buitenland een coronabesmetting oploopt en daarmee terug naar België keert en je dus andere mensen besmet
  • voor een zorgeloze vakantie: elk land bepaalt zijn eigen regels en legt bijvoorbeeld quarantaine of reis- en bezoekbeperkingen op aan wie niet is gevaccineerd. Bovendien weet je niet vooraf hoe de maatregelen evolueren in jouw vakantiebestemming.

Benieuwd wanneer je aan de beurt bent voor je coronavaccinatie? Hier kun je op basis van je leeftijd opzoeken wanneer je ongeveer je uitnodiging, je eerste en tweede dosis van het vaccin mag verwachten. Je weet dan ook met welk vaccin je waarschijnlijk wordt ingeënt. Al weet je dat uiteraard pas echt zeker als je je uitnodiging hebt gekregen.

Meer informatie over vakantie en vaccinatie kan je hier nalezen.