Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Stop criminele weldoeners in de horeca

Zeg nee tegen criminele investeerders in de horeca!

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis.

Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren.

De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren.

Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico.

Hoe herken je een criminele investeerder?

 • Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld dat zij met bijvoorbeeld drugshandel hebben verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen.
 • Iemand wil jouw pand huren, maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken. Je loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale goederen of illegale verhuur.
 • Je wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.
 • Het aanbod is afkomstig van personen die gelieerd zijn aan een criminele motorclub.
 • De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen. Dit noemen we ‘Loan Sharks’. Ze zijn vaak betrokken bij georganiseerde criminaliteit.
 • De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.

Geen weg meer terug

Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug.

Je loopt grote risico’s. Je zaak kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken.

Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging.

Bedenk altijd: je kan maar één keer nee zeggen! Komen er mensen ongevraagd je horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op?

 • Noteer kentekens of telefoonnummer en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzien.
 • Vraag rond bij horecazaken in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Zie je verdachte situaties in je omgeving? Ben je benaderd of geïntimideerd door criminelen?
  Meld dit dan bij de lokale politie.

Steunmaatregelen

De Vlaamse en federale overheid voorzien verschillende steunmaatregelen voor ondernemers. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de bevoegde instanties na wat er voor jou mogelijk is. 

Wil je gaan samenwerken met een investeerder of je bedrijf verkopen? 

Controleer dan of de investeerder een bedrijf is? Doe een check bij de KruispuntBank van Ondernemingen (KBO) en kijk of het bedrijf een website heeft.

Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.

Accepteer nooit contante betalingen.

Lees de kleine lettertjes, waar teken je exact voor? 

Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat je geen zaken doet met degene die het aanbiedt.

Vraag raad of laat je bijstaan bij je beroepsvereniging (vb. Horeca Vlaanderen), ondernemersorganisatie (vb. UNIZO), horeca consultant, advocaat of de brouwerij waar je een overeenkomst mee hebt. Deze instanties kunnen je helpen in te schatten of het aanbod of de voorwaarden die je kreeg al dan niet te vertrouwen zijn en je begeleiden bij een eventuele overname.

Je kan met je vragen ook terecht bij de dienst Lokale Economie van de gemeente.