Deel deze pagina

Sterkedrankvergunning

Toelating schenken sterkedrank

Voor het schenken van sterkedrank in een horecazaak, aan een rondreizend marktkraam of op evenementen heb je een sterkedrankvergunning nodig.  

De aanvraag van een sterkedrankvergunning op een evenement verloopt via de procedure voor de aanvraag van toelating voor activiteiten, evenementen, manifestaties,...

Elke horecazaak die sterke dranken wil schenken (ongemengd, gemengd (whisky-cola, gin-tonic,...), te gebruiken bij de bereidingen van maaltijden,...), moet een sterkedrankvergunning aanvragen bij de Gemeente Londerzeel.

De vergunning moet je aanvragen vóór de opening van de zaak of - als de zaak al wordt uitgebaat - op het moment dat er (nog) geen sterke dranken geserveerd worden.

Het schenken van gegiste dranken moet je enkel aanvragen voor een vaste of reizende drankgelegenheid. Je hebt geen toelating nodig voor het schenken van gegiste dranken tijdens evenementen.

Een drankvergunning of positief bericht is persoons- en pandgebonden. Deze toelatingen kunnen met andere woorden niet overgedragen worden (bv. aan een nieuwe eigenaar) of meegenomen worden (naar een andere locatie). Dat houdt in dat er opnieuw een vergunning moet aangevraagd worden:

  • bij een overname
  • bij de start van een nieuwe zaak
  • bij het openen van een tweede zaak
  • bij ingrijpende verbouwingswerken

Onderscheid gegiste en sterke dranken

Gegiste drank

Gegiste drank: bier, mousserende en niet-mousserende wijn, andere niet-mousserende producten, andere mousserende gegiste dranken en tussenproducten. 
bv.: bieren, wijnen, champagne, schuimwijnen en ciders, glühwein, porto, sherry, martini (= de traditionele aperitieven voor zover hun alcoholgehalte niet meer dan 22 volumeprocenten bedraagt). 

Sterke drank

Sterke drank: gedistilleerde/gestookte dranken die meer dan 1,2 vol. % gedistilleerde alcohol bevatten. Met inbegrip van mixdranken van gedistilleerde drank (alcoholpops en cocktails). Bovendien worden alle dranken, ook niet-gedistilleerde, met een alcoholpercentage van meer dan 22 vol. % beschouwd als sterke drank. 
bv.: cognac, whisky, gin, graan-, fruit- en andere jenevers, aperitiefdranken zoals Pisang en Passoa, én alcoholpops en zelfgemixte cocktails (whisky-cola, gin-tonic, mojito,...).

Deze laatste vallen altijd in de categorie sterke drank, ook al bevatten ze evenveel of minder alcohol dan een pintje. 

Onderscheid gegiste en sterke drank

Het onderscheid tussen gegiste en sterke drank is zowel van belang voor het bepalen van de benodigde vergunningen, als voor het verbod op het verkopen, schenken en aanbieden van drank aan jongeren. Gegiste dranken mogen immers niet verkocht, geschonken of aangeboden worden aan min-zestienjarigen, sterke drank niet aan min-achttienjarigen.

Moraliteitsattest

Elke uitbater van een horecazaak moet beschikken over een moraliteitsattest (uittreksel uit het strafregister) alsook alle andere personen die betrokken zijn bij de uitbating.  

Het moraliteitsattest bevestigt dat de persoon in kwestie geen veroordeling heeft opgelopen voor een van de uitsluitingsgronden die de wetgever bepaalde, waaronder criminele feiten, zedenfeiten, heling,... 

Het moraliteitsattest kan verkregen worden bij het gemeentebestuur van de plaats waar je gedomicilieerd bent.

Hoe aanvragen?