Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Sloop- en heropbouwpremie van Vlaams Energieagentschap (VEA)

Voor vergunningen aangevraagd tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019

Ben je een particuliere (ver)bouwer? Breek je je oude woning af om te vervangen door een energetisch performante nieuwbouw?

Dan heb je misschien recht op een sloop- en heropbouwpremie.

De premie geldt voor sloop- én heropbouwvergunningen die zijn aangevraagd in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

Voorwaarden

Als je in de periode van 1 maart 2019 tot en met 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning voor een sloop- en heropbouw van een energiezuinige woning en/of appartement indient, maak je aanspraak op een premie van 7.500 euro, op voorwaarde dat je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • het gebouw dat wordt afgebroken en het nieuwe energiezuinige gebouw bevinden zich op dezelfde plaats in het Vlaamse Gewest en buiten de 13 stedelijke centra waar het verlaagd btw-tarief van 6% geldt
  • het nieuw op te richten gebouw moet voldoen aan de geldende eisen van EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB-eisen)
  • de sloop en heropbouw moeten gebundeld worden in één omgevingsvergunning
  • de aanvraag voor de omgevingsvergunning moet ingediend zijn in de periode van 1 maart 2019 tot en met 31 oktober 2019
  • zowel de grond, het af te breken gebouw en het nieuw op te richten gebouw zijn op het moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning in handen van één of meerdere natuurlijke personen. Vennootschappen die een gebouw afbreken en heropbouwen, maken dus geen aanspraak op deze premie. Ook vóór de eerste ingebruikname mag het goed niet overgedragen worden aan een rechtspersoon.
  • binnen de 3 maanden (de aanvraagtermijn werd versoepeld en is niet meer beperkt tot 1 maand) na het indienen van je aanvraag voor het bekomen van een omgevingsvergunning, moet je de premie aanvragen. Dit doe je via Aanvraag - Energiesparen.be.

Regularisatieperiode

Voldoe je aan alle voorwaarden van de sloop- en heropbouwpremie? Dan moet je binnen de 3 maanden (in plaats van 1 maand) de sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Wie de aanvraag niet tijdig kon indienen, kan dit nog doen tot en met 30 september 2019.