Deel deze pagina

Beschermd monumentSint-Genovevakerk

De kerk werd voor het eerst vermeld in 1235. De patroonheiligen zijn Genoveva van Parijs en Nikolaas. In de buitenarchitectuur van deze kerk zijn drie bouwstijlen te onderscheiden. Het onderste gedeelte van de vieringtoren is romaans, de bovenbouw van de vieringtoren is gotisch en het schip is neobarok. Om stabiliteitsredenen werd de kerk in 1994 ingekort en werd de monumentale voorgevel vervangen door een modern ontwerp. De kerktoren is 37,55 m hoog.

De Sint-Genovevakerk is een beschermd monument.

Unieke glasramen

Naast een schilderij van Gaspard De Craeyer bezit de kerk renaissance brandglasramen uit 1535 en 1557. Deze zijn een schenking van het Spaans geslacht De Almares dat tijdens de 16de eeuw in kasteel Diepensteyn woonde.

De glasramen werden jaren geleden uit de kerk verwijderd voor onderzoek. Glazenier-restaurateur Aletta Rambaut riep daarvoor de hulp in van internationale experts. Zij stelden vast dat de unieke en waardevolle glasramen zwaar aangetast waren door oxidatie. 

Het atelier Mestdagh voert momenteel de restauratie uit. In 2017 zullen de glasramen opnieuw in de kerk te bewonderen zijn.

Genovevakapelletje met waterput

Dit kapelletje werd in 1795 gebouwd boven een waterput met bron vlakbij de ingang van de Sint-Genovevakerk. Het water van deze put werd gebruikt tegen het spruw of spreeuw, een ontsteking van het slijmvlies in de mondholte bij kinderen. Het kapelletje werd dan ook vaak door bedevaarders bezocht ter genezing van het "Steenhuffels".

Het Genovevakapelletje werd gerestaureerd in 2008.

Sint-Genovevaprocessie

Jaarlijks trekt op pinksterzondag de Sint-Genovevaprocessie door de Steenhuffelse straten.

Praktische info

Adres:
Steenhuffeldorp 16A, Steenhuffel

Bezoeken:
Sint-Genovevaparochie Steenhuffel