Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Rode Kruis-Vlaanderen lanceert solidariteitsactie ‘helpen helpt’

Update maandag 19 juli 2021 13.30 uur

 

Ons land werd de voorbije dagen geteisterd door zware overstromingen. Veel mensen zijn hun hele ‘hebben en houden’ kwijt, sommigen lieten zelfs het leven.

Heel België leeft mee met de slachtoffers. En heel veel mensen, ook inwoners van onze gemeente, willen de slachtoffers helpen.

Coördinatie noodhulp door Rode Kruis

Daarom hebben Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique hun handen in elkaar geslagen om de noodhulp te coördineren. 

Het Rode Kruis is op heel veel plaatsen aanwezig en kan daardoor snel in actie schieten en hulp bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook.

Maar de coördinatie van al deze hulp is niet makkelijk. Want het is belangrijk dat de juiste materialen op de juiste plaatsen terechtkomen.

Hoe kan je helpen?

  • Door het storten van een gift op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 van het Rode Kruis
  • Door als vrijwilliger mee te werken. Meld je aan als kandidaat vrijwilliger op https://crisisvrijwilligers.rodekruis.be en het Rode Kruis zal je verder op de hoogte houden van de taken die moeten uitgevoerd worden
  • In de provincie Luik kan je ook hulp aanbieden op het nummer 04 279 49 90 (van 8 tot 20 uur) of via solidarite@provincedeliege.be
  • In de provincie Namen kan je hulp aan bieden via het platform https://ensemble.province.namur.be

Het Rode Kruis vraagt uitdrukkelijk om (voorlopig) geen goederen meer in te zamelen of binnen te brengen. Natuurlijk appreciëren ze de bereidheid van de mensen om in actie te schieten en de talrijke initiatieven die opgezet worden. Maar momenteel wordt nog altijd de schade in kaart gebracht en dat vraagt nog even tijd. Zodra de schade en noden opgelijst werden, zullen ze hierover verder communiceren.

Vertrek niet zomaar naar de getroffen gebieden. Dit kan de reddingsacties van de hulpdiensten in gevaar brengen. Bovendien zijn vele wegen moeilijk berijdbaar. Wacht op een specifieke oproep van het Rode Kruis of van een gemeente om materiaal te doneren of te brengen.

Meer info: www.rodekruis.be/helpenhelpt

Solidariteit door Gemeente Londerzeel

Ook Gemeente Londerzeel wilde een solidariteitsactie opzetten en krijgt vragen van inwoners op welke manier zij eventueel hieraan kunnen meewerken.

De provincie Vlaams-Brabant en het Crisiscentrum liet ons echter weten om zelf geen initiatieven op te starten. Aangezien zij op dit ogenblik zelf nog bekijken wat de meest efficiënte manier is om al de hulp te kanaliseren.

Het gemeentebestuur van Londerzeel dankt iedereen die zijn/haar hulp aanbiedt aan de slachtoffers. Kan het gemeentebestuur in de nabije toekomst op de een of andere manier de slachtoffers helpen? Dan springen we zeker in de bres.