Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Recyclagepark: extra controles op asbestaanvoer

Registratieformulier

Afvalintercommunale Incovo gaat de aanvoer van asbestplaten op het recyclagepark extra controleren. 

Wie asbestplaten aanvoert, moet een registratieformulier ondertekenen waarin wordt aangegeven waar het afval vandaan komt. Op drukke momenten zal dat leiden tot iets langere wachttijden, maar enkel zo kan de dienstverlening correct gehouden worden.

Waarom verhoogde controle?

In de voorbije weken kende de inzameling van asbestcement op de recyclageparken van Londerzeel en Meise ongekende pieken.

Waar de asbestcontainer voorheen min of meer wekelijks werd vervangen, moet dit nu haast dagelijks. Heel regelmatig moeten inwoners worden teruggestuurd omdat de asbestcontainer vroegtijdig vol is.

De oorzaak van de verhoogde invoer ligt in de tijdelijke stopzetting van asbestinzameling op de recyclageparken van de Oost-Vlaamse buurgemeenten van Meise en Londerzeel. Daar heeft de intercommunale Verko beslist om minstens tot september geen asbest meer in te zamelen door vaststellingen van de arbeidsinspectie.

Inwoners van deze Oost-Vlaamse gemeenten schakelen familieleden en vrienden in Londerzeel en Meise in om toch op korte termijn van hun asbestplaten af te geraken. Om de dienstverlening en kostprijs van de recyclageparken in stand te kunnen houden, worden daarom beperkende maatregelen ingevoerd. Het is niet de bedoeling dat inwoners van Meise en Londerzeel opdraaien voor de kosten van asbestplaten uit Oost-Vlaanderen of dat de eigen inwoners hun asbestplaten dagenlang thuis moeten opslaan.

Daarom komt er een registratieformulier met de afkomst van het asbest. Wanneer uit controle blijkt dat de asbestplaten toch niet uit Londerzeel of Meise komen, zal de aanvoerder de volledige factuur voor de verwerking aangerekend krijgen, zoals bepaald in het politiereglement.