Deel deze pagina

Orgaan- en weefseldonatie

Wat?

De 'verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen na overlijden' werd vervangen door de 'verklaring van donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden'.

Deze omvat 4 beslissingen:

  • Orgaandonatie voor transplantatie: organen van een donor na het overlijden wegnemen voor transplantatie bij mensen
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: weefsels en cellen van een donor na het overlijden wegnemen voor transplantatie bij mensen
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit kan worden gehaald) van een donor na het overlijden wegnemen om geneesmiddelen te maken
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek: lichaamsmateriaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit kan worden gehaald) van een donor na overlijden wegnemen voor wetenschappelijk onderzoek, zonder menselijke toepassing. Opgelet: dit soort donatie verschilt van het afstaan van een lichaam aan de wetenschap (via de universitaire faculteiten Geneeskunde) waar het lichaam integraal wordt afgestaan.

Iedereen is donor

Volgens de Belgische wet is iedereen donor, tenzij je zelf hebt laten registreren dat je na je overlijden geen organen of weefsel wil afstaan of wanneer je naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgeno(o)t(e)) zich tegen de orgaanafname verzetten.

Om te voorkomen dat je naaste familieleden na jouw dood de pijnlijke keuze in jouw plaats moeten maken, kan je vooraf je wensen hierrond laten registreren.

Je kan volgende mogelijkheden laten registreren:

  • verklaring uitdrukkelijke toestemming
  • verklaring van verzet
  • herroeping van uitdrukkelijke toestemming
  • herroeping van verzet

Dat kan ook online via Mijngezondheid.be of bij de huisarts. Let op: de elektronische zelfregistratie kan niet voor minderjarigen en personen die niet in staat zijn om hun wil alleen uit te drukken.

Je kan ook nog steeds op afspraak terecht bij de dienst Burgerzaken.

Maak een afspraak.

Wat meebrengen naar je afspraak?