Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Nieuw: de gft-container

Niet zo gebruiksvriendelijke gft-zakjes

De intercommunale voor afvalbeheer Incovo merkt vaak dat keukenafval in de restafvalzak belandt. Nochtans is groente-, fruit- en tuinafval (gft) een grondstof die makkelijk kan gerecycleerd worden. Je kan het gft bijvoorbeeld verzamelen in de gft-zakken.

Maar deze composteerbare gft-zakken zijn niet gebruiksvriendelijk, waardoor veel inwoners ze gewoonweg niet gebruiken.

Omdat restafval niet kan gerecycleerd worden, is het het duurste afval. Wie gft uit de restafvalzak houdt, helpt dus niet alleen het milieu, maar het is ook goed voor de eigen portemonnee.

Gft-container vervangt gft-zakjes

Vanaf januari 2022 worden de gft-zakken niet meer verkocht. En vanaf maart 2022 worden ze niet meer opgehaald door Incovo.

Wat komt in de plaats? Een vernieuwde manier van gft ophalen aan huis: de gft-container.

Er zijn 3 gft-containers: van 25 liter, 140 liter of 240 liter. Elk gezin beslist zelf welke container het verkiest. De containers worden elke week leeggemaakt, op dezelfde dag als de ophaaldag van het restafval.

De container hoef je niet aan te kopen. Je betaalt enkel voor het leegmaken aan de hand van een jaarsticker die je op de container kleeft. Een container zonder geldige jaarsticker wordt niet leeggemaakt.

Hoeveel kost een jaarsticker?

  • gft-container van 25 liter: 25 euro per jaar
  • gft-container van 140 liter: 75 euro per jaar
  • gft-container van 240 liter: 120 euro

Bestel en betaal je de jaarsticker vóór vrijdag 3 december 2021. Dan ontvang je een extra korting van 33%.

Hoe een gft-container aanvragen?

In oktober 2021 krijgt elk gezin dat zijn wettelijke verblijfplaats in Londerzeel heeft, een uitnodiging en folder in de brievenbus met meer informatie over de gft-container, de jaarsticker en op welke manier een gft-container kan aangevraagd worden.

Ben je niet gedomicilieerd in Londerzeel, maar wil je toch een gft-container aanvragen?

Scholen, verenigingen, bedrijven of gezinnen zonder domicilie in Londerzeel kunnen een gft-container aanvragen op het gratis nummer 0800 11 398.