Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Meetpunt van CurieuzeNeuzen in de Tuin in de Groene Long

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.

De Universiteit Antwerpen onderzoekt met "CurieuzeNeuzen in de Tuin" hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf en hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte?

Bij uitdagende milieuproblemen, zoals luchtkwaliteit of hitte en droogte, maakt het hebben van vele meetpunten een groot verschil. Doordat duizenden burgers maar ook openbare besturen mee de metingen uitvoeren, kunnen deze complexe fenomenen zeer gedetailleerd in kaart gebracht worden. Deze grote datasets zorgen voor nieuwe wetenschappelijke inzichten over hoe de luchtkwaliteit kan verbeterd worden en hoe we ons in de toekomst beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Deelname aan dit grootse burgeronderzoek past binnen ons beleid om te streven naar een groene en leefbare gemeente.

Plaatsing sensor

Bij de start van de meting, op 2 april 2021, werd een slimme bodemsensor in het gras geplaatst op een rustige plek in de groene long. De bodemsensor zal gedurende 6 maanden metingen uitvoeren. De hitte en droogte wordt zo tijdens die periode opgevolgd.

De bodemsensor vergt geen onderhoud of andere handelingen. Hij stuurt zijn data zelfstandig door naar de Universiteit Antwerpen.

Ook een bodemstaalanalyse maakt deel uit van het onderzoek.