top of page
Reclamefilmpje Muse lasercutter (Engelstalig)

De Muse van Full Spectrum Laser verscheen in januari 2017 op de Amerikaanse markt en zorgt voor een ware revolutie op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en technische mogelijkheden.  

 

LonderLab is vermoedelijk de eerste publieke plaats in Europa waar je met dit baanbrekende toestel aan de slag kan! 

Aan de slag!

Wij gebruiken het gratis open source programma Inkscape om ontwerpen te maken voor de laser cutter, maar je kan ook met andere software aan de slag zoals Illustrator of zelfs met 3D-ontwerpsoftware.

We zijn aan een handleiding begonnen waarin we de basisprincipes en de meest gebruikte functies van Inkscape bij het ontwerpen voor de laser cutter uit de doeken doen.  Ook als je andere software gebruikt bevat dit heel wat nuttige informatie en tips.

Inkscape kan je aan de hand van de voorkeuren, die je onderaan in het menu "Bewerken" vindt, personaliseren, wat je heel wat werk kan besparen.  Deze zeer uitgebreide voorkeuren worden in Windows opgeslagen in het bestand C:\Users\Tim\AppData\Roaming\inkscape\preferences.xml (in een gelijkaardige map).  Je kan dus ook mijn voorkeuren downloaden en naar jouw map kopiëren!

Daarnaast vind ik het ook handig om te starten met een document op maat van onze lasercutter (500 x 300 mm) én om overal millimeters i.p.v. inches te zien staan.  Dit doe je door een leeg document met deze instellingen (documenteigenschappen) op te slaan in de map C:\Program Files (x86)\Inkscape\share\templates\ onder de naam default.nl.svg.  

 

Je kan ook mijn default-bestandje downloaden en naar jouw map kopiëren. Als dit niet werkt, dan moet je alle andere "default" bestandjes die in deze map staan een andere naam geven, verplaatsen of verwijderen.  Lukt het nog niet?  Wijzig dan de naam van default.nl.svg in default.svg.  

 

Nu ben je er helemaal klaar voor!

Instructiefilmpje Muse: camera functies 
(Engelstalig)

Met dit filmpje leren we hoe we de ingebouwde camera van de Muse laser cutter kunnen gebruiken.  

 

Lijn je ontwerp perfect uit op een object dat je wil graveren.

Of maak je ontwerp met een pen! 

Instructiefilmpje RetinaEngrave v 2.0
(Engelstalig)

Met deze direct print software stuur je je ontwerp naar de laser cutter.  

 

De software is vergelijkbaar met de software/instellingen van een printer.  Ook hier krijg je een afdrukvoorbeeld te zien.  

 

De software maakt het ook mogelijk om een object dat op het werkvlak ligt te scannen met de camera.  Ook lijntekeningen kunnen op deze manier gescand worden, om ze met één knop om te zetten in vectorafbeeldingen die gesneden en/of gegraveerd kunnen worden. 

Vector tekenen voor lasersnijden met Inkscape

Dit Nederlandstalige filmpje toont aan de hand van een eenvoudig voorbeeld enkele basishandelingen in het gratis open source programma Inkscape.

 

Hoe maak je een vectorafbeelding die je kan lasersnijden?

De omtrek van een afbeelding overtrekken met Inkscape (Engelstalig, zonder geluid)

Hoe gebruik je Inkscape om de omtrek van een afbeelding te overtrekken?  

Hoe maak je van een foto, een ingescande tekening,... een vectorafbeelding die je kan lasersnijden?

Van foto tot lasergravure (Engelstalig)

Hoe gebruik je het gratis open source programma Gimp om een (kleuren)foto te bewerken die je op hout wil graveren met de laser cutter?

Van foto tot lasergravure voor gevorderden (Engelstalig)

Hoe gebruik je het gratis open source programma Gimp om een (kleuren)foto te bewerken die je op hout wil graveren met de laser cutter?

Dit instructiefilmpje voor gevorderden gebruikt alle mogelijke toeters en bellen van Gimp om tot een professioneel resultaat te komen.

Heel leerzaam om de zee aan mogelijkheden die Gimp te bieden heeft stap voor stap te leren kennen!

Meer leesvoer

FabLab Leuven zet je met een handvol nuttige basistips op weg met het ontwerpen in Inkscape.

De makerspace ZB45 uit Amsterdam bracht alle functies van Inkscape die nuttig zijn bij het lasersnijden en -graveren overzichtelijk bij elkaar.

Eén van de voordelen van open source software is dat er vaak specifieke uitbreidingen voor ontwikkeld worden door derden.  Ook bij Inkscape is dit het geval.  Een handvol uitbreidingen zijn heel nuttig bij het ontwerpen voor de laser cutter.  ZB45 maakte dit overzicht van nuttige Inkscape-uitbreidingen voor de laser cutter.

Via "help" in de menubalk van Inkscape kom je bij een aantal overzichtelijke Nederlandstalige handleidingen die het algemeen gebruik van deze software uit de doeken doen.

 

Er bestaat ook een Nederlandstalig boek dat zowel de basis van Inkscape, Gimp als Scribus behandelt:

Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus

Eén van de auteurs van dit boek maakte aanvullend ook deze Nederlandstalige blog over Gimp.

LonderLab haalt van in het prille begin een ruim en divers aanbod materialen in huis die met de laser cutter kunnen gesneden en/of gegraveerd worden.  Bij al deze materialen gaan we proefondervindelijk moeten uitzoeken welke instellingen (bv. snelheid en vermogen) het beste resultaat opleveren.  Dit gaan we uiteraard allemaal heel goed documenteren op deze website.  RevSpace uit Den Haag deed eerder hetzelfde, zodat we niet van nul hoeven te vertrekken bij onze eerste testen.  

Over makerscultuur & bibliotheken

In deze lange keynote speech legt David Lankes haarscherp uit waarom FabLabs, makerspaces en bibliotheken gemaakt zijn voor elkaar!  

 

De missie van een bibliotheek is een lokale gemeenschap beter maken met kennis en cultuur.  Al eeuwen is boeken uitlenen één van de middelen om dit doel te bereiken, maar dit is uiteraard niet het enige waar een bib vandaag op inzet.   

 

Met LonderLab faciliteren, ondersteunen en stimuleren we het delen van kennis en creativiteit, zowel fysiek als online.  We maken kennis met elkaar om samen nieuwe kennis te maken!

MakerSpace 3.0: Retinkering Libraries

(Engelstalig)

Produced as the culmination of the Westport Library's IMLS Grant
in collaboration with The Connecticut Library Consortium, director Jennifer Keohane .
KEYNOTE - 2015 Sept. 24 9:30-10:30 - .Dr. R. David Lankes.

LonderLab
bottom of page