Deel deze pagina

LonderLab

Wat is LonderLab?

Hoe maak je (bijna) alles? LonderLab laat iedereen spelen met de nieuwste mogelijkheden van digitale fabricage.

Met de steun van CultuurConnect wordt het concept van een FabLab herleid tot de essentie, zodat je niet langer naar een grote stad, hogeschool of universiteit moet om kennis te maken met de heerlijke nieuwe wereld van de makerscultuur. Voortaan kan dit dus ook in Bib Londerzeel! 

LonderLab is een ambitieus en experimenteel pilootproject, dat wil uitgroeien tot een blauwdruk om andere bibliotheken te ondersteunen die hier in de toekomst ook mee aan de slag gaan.

Voorlopig vind je in LonderLab nog geen 3D-printers: de focus ligt eerst op het meest gebruikte, meest veelzijdige én meest laagdrempelige toestel van een FabLab: de laser cutter.

En wat voor een laser cutter! De Muse van Full Spectrum Laser verscheen in januari 2017 op de Amerikaanse markt en zorgt voor een ware revolutie op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en technische mogelijkheden. LonderLab is één van de eerste publieke plaatsen in Europa waar je met dit baanbrekende toestel aan de slag kan!

Je kan met de laser cutter de meest complexe vormen uitsnijden uit papier, karton, mdf, hout, acryl, vilt, zijde,… Daarnaast kan je ook zeer gedetailleerd tekeningen (of zelfs foto’s) graveren in hout, keramiek, steengoed, glas,… Dankzij een roterend element kunnen zelfs gebogen oppervlakten zoals flessen, glazen en keramiek van een prachtige gravure voorzien worden!

ZaterLabs

ZaterLab logoTijdens de tweewekelijkse ZaterLabs leer je van andere deelnemers hoe je met gratis software van een idee een ontwerp maakt en hoe je bestaande ontwerpen bewerkt.

​Je leert slimme onderdelen ontwerpen die je klikvast met elkaar kan verbinden tot stevige gebruiksvoorwerpen. Of hoe je een 3D-ontwerp kan omzetten in zeer gedetailleerde laagjes, die je met de laser cutter uitsnijdt in bv. golfkarton of mdf en op elkaar plakt. Of hoe je een mooie foto of tekening kan vereeuwigen in een prachtige gravure,… De wonderen die iedereen met een laser cutter kan maken zijn eindeloos!

Technologische tovenaars, creatieve kunstenaars, studenten, leerkrachten, kinderen, ouders, uitvinders, productontwikkelaars en jongeren tot 130 jaar worden uitgenodigd om samen kennis te maken en te delen.

Iedereen is welkom!

LonderLabKi

LonderLabKi logo

Wie zelfstandig gebruik leert maken van de laser cutter, krijgt een LonderLabKi, waarmee je op weekdagen tijdens de openingsuren van de bib het toestel mag gebruiken.

Bij LonderLab betaalt iedereen met kennis en creativiteit: je helpt anderen en je deelt op londerlab.be alles wat je hebt gemaakt. Alleen het materiaal dat je gebruikt, kost geld.  

Ontdek alvast de diverse materialen in LonderStock - LonderLab. Deze materialen kan je bij ons aan kostprijs kopen om mee te testen. Je betaalt enkel per begonnen vierkante decimeter die je hebt uitgesneden met de laser cutter. 

SchoolLab

SchoolLab logo

Met LonderLab richten we ons op een breed publiek, maar anderzijds willen we ook graag leerkrachten ondersteunen die in de klas de nieuwste digitale mogelijkheden van techniek en creatie willen verkennen. 

Ook deze kleine en grote STEM- en STEAM-projecten willen we graag op londerlab.be delen met andere klassen en scholen. LonderLab biedt een zee aan innovatieve mogelijkheden voor kinderen van alle leeftijden en uit alle studierichtingen!  

Ben je geïnteresseerd om mee aan deze kar te trekken? Geweldig! Stuur een mailtje naar bibliotheek@londerzeel.be en je zit mee op de eerste rij!

londerlab.be

Bij een ambitieus project als LonderLab hoort uiteraard een gloednieuwe website! Op londerlab.be staan alle LonderWonderen die in LonderLab gemaakt worden. Deze ontwerpen hebben een creative commons licentie die je toestaat én aanmoedigt om ze te gebruiken, aan te passen, te personaliseren,...

Op de pagina FabLinks kan je herbruikbare ontwerpen downloaden uit andere makerspaces en FabLabs. Je vindt er ook een overzicht van de gratis software.

Bij documentatie kan je instructiefilmpjes bekijken over de laser cutter. Je vindt er ook Nederlandstalige handleidingen voor de software, tips, inspiratie,...

Leerkrachten die in de klas aan de slag willen gaan met maakonderwijs (maker eduction), vinden nuttige theoretische en praktijkgerichte informatie op de pagina SchoolLab

 LonderLab & Muse