Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Laat uw mazouttank niet lekken!

Staat er ergens in je tuin of kelder een oude mazouttank die je niet meer gebruikt? Dan moet je deze laten verwijderen of, als de tank bijvoorbeeld onder de kelder zit, laten opvullen.

De wetgeving verplicht de sanering van buitengebruik gestelde (bovengrondse en ondergrondse) stookolietanks bij particuliere woningen. Als dit omwille van technische redenen niet mogelijk is, moeten ze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Anders kan dit aanleiding geven tot grondwater- en bodemverontreiniging, wat tot veel grotere kosten zal leiden dan de kost van het verwijderen van de tank.

We nemen deel aan de 'tankslag' van Haviland omdat eenvoudiger te maken voor onze inwoners. Een tankslag is een collectieve sanering van oude stookolietanks. Stookolietanks, zowel bovengrondse als ondergrondse, vormen een risico voor het milieu. Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Het doel van dit project is om zoveel mogelijk buitengebruik gestelde stookolietanks te verwijderen. Kan de tank om technische redenen niet verwijderd worden, dan moet hij geledigd, gereinigd en opgevuld worden.

De voordelen van een collectieve aanpak

Met deze tankslag willen we zoveel mogelijk stookolietanks verwijderen door ze te bundelen in een groepsaankoop. Een stuurgroep met geïnteresseerde burgers vraagt offertes op en kiest de beste aannemer(s). Deze aanpak heeft als voordeel dat we

  • gericht informatie verstrekken
  • een betere prijs kunnen bedingen zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen
  • de drempel om de stap te zetten tot sanering verlagen door hulp en ondersteuning te bieden
  • een persoonlijk contract tussen de particulier en de firma afsluiten

Doe je mee?

Heb je een mazouttank staan die je niet meer gebruikt of wil je graag zetelen in de stuurgroep? Meld je dan voor woensdag 15 april geheel vrijblijvend aan via dit formulier. De stuurgroepen gaan online door.

Wanneer de aannemer(s) bekend zijn, ontvang je een offerte waarna je beslist of je effectief deelneemt of niet.

De planning van de tankslag ziet er als volgt uit:

  • Tanks kunnen worden aangemeld tot 15 april.
  • Eind april komt de stuurgroep een eerste keer samen en stelt ze de prijsvraag op.
  • Eind mei/ begin juni komt de stuurgroep een tweede keer samen en kiest ze de saneerder.
  • Op maandag 24 juni lichten we het voorstel toe tijdens een infoavond om 19.30 uur in GC Gerard Walschap.
  • Vanaf juni worden persoonlijke offertes opgemaakt volgens de groepsaankoop en starten de saneringen.