Deel deze pagina

Informatie omtrent het coronavirus (COVID-19)

Stand van zaken: woensdag 7 juli - 9 uur

De maatregelen van de Federale regering om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je nalezen op www.info-coronavirus.be.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende maatregelen die door Gemeente Londerzeel werden genomen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, informatie over onder andere de gemeentelijke dienst- en hulpverleningen en verschillende referentiesites die je kan raadplegen als je vragen hebt omtrent het coronavirus.

Administratief Centrum

Onthaal

Het Onthaal van het Administratief Centrum is opnieuw open tijdens de vroegere openingsuren uitgebreid met maandag vanaf 13.30 uur (tot 19 uur).

Alle diensten werken op afspraak. Aan het Onthaal kan je terecht voor de gebruikelijke producten en om een afspraak te maken met een van de diensten. Een afspraak maken kan ook online, telefonisch en/of via mail. De juiste mogelijkheden staan op elke productpagina op deze website.

Het dragen van een mondmasker is verplicht in onze gemeentelijke gebouwen.

Voor het opladen van de budgetmeter gas en elektriciteit en de minimale levering aardgas, kun je terecht aan de ingang van het Administratief Centrum (in het sas).

Dienst Burgerzaken

Je kan terecht bij de dienst Burgerzaken na het maken van een afspraak.

Hoe je een afspraak kan maken, lees je op deze website, op elke productpagina. Bij de dienst Burgerzaken kan je ook online een afspraak maken.

Via Mijn Burgerprofiel op Londerzeel.be kan je attesten zelf afdrukken. Aanmelden doe je via de knop bovenaan deze website. 

Huwelijken

(update 9 juni 2021)

Bij een huwelijk in de raadzaal in het Administratief Centrum zijn maximum 30 personen toegelaten, kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand niet meegerekend.

Welzijnsloket en Zorgloket

Het Zorgloket en Welzijnsloket zetten lopende trajecten via e-mail en telefoon verder. Nieuwe intakes of hulpvragen gebeuren enkel na afspraak.

Archief

Je kan opnieuw terecht in het gemeentelijk archief, na het maken van een afspraak met de dienst Archief.

Een zitting van de gemeenteraad of OCMW-raad volgen?

Hoe je dit doet, lees je op gemeente- en OCMW-raad.

Bib Londerzeel en Malderen

(update maandag 30 november 2020)

Sinds dinsdag 1 december 2020 kan je in Bib Londerzeel en Malderen opnieuw je titels zelf komen kiezen. De afhaaldienst is dus afgeschaft. Bezoekers moeten de veiligheidsmaatregelen respecteren. Tijdens de coronaperiode worden uitzonderlijk geen kosten aangerekend (geen reservatiekosten, leengeld, lidgeld of boetes).

Meer info: https://londerzeel.bibliotheek.be

Woonzorgcentrum Herfstvreugde en assistentiewoningen Eikenhof

Voor het woonzorgcentrum Herfstvreugde en de assistentiewoningen Eikenhof worden de maatregelen van het Agentschap Zorg & Gezondheid gevolgd. 

Meer info? Contacteer het Onthaal van het woonzorgcentrum via 052 30 90 09 of via herfstvreugde@londerzeel.be.

Gemeentelijke scholen

(update woensdag 14 april 2021)

Voor vragen over het onderwijs kan je je best richten tot het beleidsdomein Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid. Je kan terecht op Coronavirus - Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Of telefoneer naar het callcenter 'corona en onderwijs' op het nummer 02 553 27 46 van 8 tot 17 uur.

Speelpleinwerking/noodopvang

Alle info over de speelpleinwerking en het vakantieaanbod voor de jeugd, lees je hier.

Afdeling Grondgebiedszaken

Algemene dienstverlening

(update 29 oktober 2020)

Onze diensten Openbaar domein, Mobiliteit, Omgeving, Lokale economie en Uitleendienst zijn bereikbaar via telefoon of mail. Langskomen kan enkel na afspraak.

Verhuring gemeentelijke infrastructuur en materialen

(update 28 mei 2021)

Sinds vrijdag 12 februari is alle indoor gemeentelijke infrastructuur open en kan terug worden gehuurd.

Op Sporten in tijden van corona - Sport Vlaanderen lees je alle geldende maatregelen.

Heb vragen? Neem dan contact op met de dienst Vrije tijd via vrijetijd@londerzeel.be

Wil je materialen lenen? Je kan deze aanvragen via het e-loket: materialen: huur aanvragen of je kan contact opnemen met de Uitleendienst. De uitgeleende materialen worden na ieder gebruik 3 dagen in quarantaine geplaatst, voordat deze opnieuw mogen ingezet worden.

Evenementen, activiteiten of manifestaties

(update 8 juni 2021)

Organiseer je een activiteit of een evenement? Dien dan een aanvraag in. Waarop je zeker moet letten, lees je hier. Samen met de veiligheidsdiensten screenen we je evenement of activiteit op verschillende veiligheidsaspecten en sturen we bij waar het nodig is. 

 • past de activiteit binnen de reguliere werking van je vereniging? Zoals bijvoorbeeld, een training, repetitie, Chirozondag of een vergadering? Dan volstaat een melding met het tijdstip, het aantal personen en het adres via evenementen@londerzeel.be. Als je hiervoor al een goedkeuring hebt verkregen, is het niet nodig dit nogmaals te melden.
 • twijfel je of de activiteit/evenement past binnen je reguliere werking? Neem dan contact op met de dienst Vrije tijd.

Vrije tijd (sport, cultuur, jeugd)

De beslissingen van het Overlegcomité worden omgezet in protocollen per sector. Wens je meer informatie omtrent de maatregelen die gelden binnen jouw sector? Neem dan zeker een kijkje bij:

Uiteraard staan ook de vrijetijdsconsulenten klaar om je verder te helpen bij eventuele vragen. Stel ze zeker via vrijetijd@londerzeel.be of via 052 30 36 16.

Markten, jaarmarkten, lokale handel en kermissen

(update 14 juli 2021)

De wekelijkse dinsdagmarkt gaat tijdelijk door op het Heldenplein. Er wordt aangeraden om met de fiets te komen. Er is een fietsenparking vóór het Administratief Centrum.

Kermissen en jaarmarkten mogen opnieuw plaatsvinden: 

 • Julikermis in Londerzeel centrum - van vrijdag 23 juli tot en met maandag 26 juli. Er is een avondmarkt op vrijdag van 17 tot 22 uur.
  De kermis vindt plaats op de vertrouwde locatie (Markt en Heldenplein). Er worden geen specifieke in- en uitgangen voorzien.
  Je bent niet verplicht om een mondmasker te dragen op het parcours van de kermis of de avondmarkt. De foorkramers bieden handgel aan en zorgen ervoor dat je veilig hun kraam kunt bezoeken.

  Voel je je veiliger met een mondmasker op? Zet er dan gerust eentje op. Of is het druk op de kermis en kan je onvoldoende afstand (dit is minstens 1,5 m) houden van anderen? Draag dan een mondmasker.
 • Kermissen en jaarmarkten in het najaar van 2021: deze kunnen plaatsvinden volgens de op dat moment geldende coronamaatregelen. Meer info wordt later meegedeeld.

Steunmaatregelen voor handelaren

De marktkramers ontvingen de vraag tot betaling van het marktstandgeld van april, mei en juni 2020. Het college van burgemeester en schepenen heeft besloten uitstel van betaling toe te kennen. Het bestuur hoopt hen op deze manier de noodzakelijke financiële ademruimte te geven.  

Heel wat ondernemers komen omwille van de coronacrisis in een moeilijke (financiële situatie) terecht. Daarom heeft de Gemeente Londerzeel steunmaatregelen voor ondernemers genomen.

Op Steun de Londerzeelse ondernemers! kunnen:

 • handelszaken die online winkelen, een cadeaubon of tijdelijk een extra service aanbieden
 • horecazaken die maaltijden aan huis leveren of het afhalen van maaltijden aanbieden

zich registreren en hun aanbod laten bekendmaken via deze website. 

Horeca: heroping terrassen

(update 9 juni 2021)

Horeca-uitbaters die willen afwijken van de standaard terrasafmetingen en het terras op het openbaar domein willen uitbreiden en/of er een tent op willen plaatsen, moeten dit aanvragen. 

Meer info: Heropening horeca: mogelijkheid tot aanvragen tijdelijke terrasvergunning

Mondmaskerplicht in Londerzeel

(update woensdag 9 juni 2021)

De mondmaskerplicht die gold voor bepaalde straten en terreinen in Londerzeel werd sinds woensdag 9 juni opgeheven.

Afvalophaling en recyclagepark

Het recylagepark is open onder strikte voorwaarden om de veiligheid van personeel en bezoekers te kunnen garanderen. Om lange wachtrijen te vermijden, moet je reserveren via het online portaal van Incovo. Wie niet gereserveerd heeft, krijgt geen toegang tot het recyclagepark! Behalve op woensdag, dan moet je niet reserveren.

Het dragen van het mondmasker is verplicht op het recyclagepark. Wie geen mondmasker draagt, krijgt geen toelating tot het park. Bekijk de veiligheidsmaatregelen (pdf)

Volg Incovo om op de hoogte te blijven:

Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de website van Incovo en de Facebookpagina van Incovo. Heb je geen antwoord gevonden? Stuur een mail of bel naar 02 255 94 70.

Informatie over het coronavirus

FOD Volksgezondheid

Raadpleeg Coronavirus COVID-19 voor meer informatie over het coronavirus. Je vindt er:

 • veelgestelde vragen
 • maatregelen van de overheid
 • het laatste nieuws over het virus
 • ...

Heb je een vraag? Contacteer dan het contactcenter van de FOD Volksgezondheid via 0800 14 689 of info-coronavirus@health.fgov.be van maandag tot en met vrijdag tussen 8 tot 18 uur en op zaterdag en zondag tussen 10 tot 18 uur.

Blijf op de hoogte via FOD Volksgezondheid op Facebook of FOD Volksgezondheid op Twitter

FOD Economie

Ben je een ondernemer en heb je vragen over het coronavirus? Surf dan naar Coronavirus: informatie voor ondernemingen - FOD Economie of bel naar 0800 12 033.

Crisiscentrum

Op de website van het Nationaal Crisiscentrum en via Nationaal Crisiscentrum op Facebook en Nationaal Crisiscentrum op Twitter vind je meer informatie over het coronavirus.

Ministeriële besluiten

Op donderdag 12 maart 2020 kondigde de Nationale Veiligheidsraad de federale fase van het crisisbeheer af. Er werden verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te beperken. Op Coronavirus: de antwoorden op al je vragen (ministeriële besluiten) - Crisiscentrum.be vind je alle relevante regelgeving.

Hulplijnen

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Of heb je vragen over omgaan met geweld?

Blijf er niet mee zitten en bel naar een van de Noodnummers.

In deze coronatijden is contact met lotgenoten meer dan belangrijk: overzicht van de verschillende lotgenotencontacten in tijden van corona - Trefpunt Zeflhulp.