Deel deze pagina

Informatie omtrent het coronavirus (COVID-19)

Stand van zaken: woensdag 29 juli 2020 - 10 uur

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende maatregelen die door Gemeente Londerzeel werden genomen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, informatie over onder andere de gemeentelijke dienst- en hulpverleningen en verschillende referentiesites die je kan raadplegen als je vragen hebt omtrent het coronavirus.

De Nationale Veiligheidsraad heeft maandag 27 juli 2020 aangekondigd om de tweeledige strategie - nationaal en lokaal - die op zaterdag 25 juli 2020 werd ingevoerd om de heropleving van het virus aan te pakken, te versterken. Deze versterkte strategie is vanaf woensdag 29 juli 2020, en gedurende ten minste vier weken (tot eind augustus 2020) van kracht.

Zoek je nog "coronaveilige" activiteiten? Kijk dan zeker eens op UiTinHuis in Londerzeel!

Administratief Centrum

Onthaal

(update 20 juli 2020)

Het Onthaal van het Administratief Centrum is opnieuw open tijdens de vroegere openingsuren uitgebreid met maandag vanaf 13.30 uur (tot 19 uur) en dinsdag tussen 13.30 en 16 uur.

Alle diensten werken op afspraak. Aan het Onthaal kan je terecht voor de gebruikelijke producten en om een afspraak te maken met een van de diensten. Een afspraak maken kan ook online, telefonisch en/of via mail. De juiste mogelijkheden staan op elke productpagina op deze website.

Het dragen van een mondmasker is verplicht in onze gemeentelijke gebouwen.

Voor het opladen van de budgetmeter gas en elektriciteit en de minimale levering aardgas, kun je terecht aan de ingang van het Administratief Centrum (in het sas).

Dienst Burgerzaken

(update 24 juni 2020)

Je kan terecht bij de dienst Burgerzaken na het maken van een afspraak.

Hoe je een afspraak kan maken, lees je op deze website, op elke productpagina. Bij de dienst Burgerzaken kan je ook online een afspraak maken.

Via Mijn Burgerprofiel op Londerzeel.be kan je attesten zelf afdrukken. Aanmelden doe je via de knop bovenaan deze website. 

Huwelijken

(update 4 juni 2020)

Om de veiligheid en sociale afstandsregels te kunnen garanderen, mogen er maximum 30 personen deelnemen aan de huwelijksplechtigheid in het Administratief Centrum

Welzijnsloket en Zorgloket

Het Zorgloket en Welzijnsloket zetten lopende trajecten via e-mail en telefoon verder. Nieuwe intakes of hulpvragen gebeuren enkel na afspraak.

Archief

(update 20 juli 2020)

Je kan opnieuw terecht op het gemeentelijk archief, na het maken van een afspraak met de Dienst Archief.

Bib Londerzeel en Malderen

(update 13 juli 2020)

Sinds 6 juli hoef je niet langer een afspraak te maken voor een bezoek aan de bib.

Je kan in de bib terecht van:

 • maandag tot vrijdag van 13 uur tot 17 uur
 • zaterdag van 9 uur tot 13 uur

In de Bib Malderen kun je - na het maken van een afspraak - terecht om materialen af te halen op maandagen tussen 15 uur en 18 uur.

Ook de inleverbus is opnieuw open.

Meer info: Welkom in Bib Londerzeel

Woonzorgcentrum Herfstvreugde en Assistentiewoningen Eikenhof

(update 13 juli 2020)

Voor het Woonzorgcentrum Herfstvreugde en de Assistentiewoningen Eikenhof worden de maatregelen van het Agentschap Zorg & Gezondheid gevolgd. 

Meer info? Contacteer het Onthaal van het woonzorgcentrum via 052 30 90 09 of via herfstvreugde@londerzeel.be.

Gemeentelijke scholen

(update 13 juli 2020)

De start van het nieuwe schooljaar wordt volop voorbereid.

Inschrijvingen van nieuwe leerlingen mogen tot nader order niet op school doorgaan. De scholen plannen de afspraken zodra de bevoegde minister een startdatum vastlegt en onderzoeken of het ook telefonisch/ via de post kan. In De Academie verlopen alle inschrijvingen via het digitale systeem. Pas eind augustus zal inschrijven aan het loket weer mogelijk zijn.

Voor vragen over het onderwijs kan je je best richten tot het beleidsdomein Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid. Je kan terecht op Coronavirus - Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Of telefoneer naar het callcenter 'corona en onderwijs' op het nummer 02 553 27 46 van 8 tot 17 uur.

Afdeling Grondgebiedszaken

Algemene dienstverlening

(update 16 juli 2020)

Onze diensten Openbaar domein, Mobiliteit, Omgeving, Lokale economie en Uitleendienst zijn bereikbaar via telefoon of mail. Langskomen kan enkel na afspraak.

Nieuwe vergunningsmaatregelen corona

Het Vlaams Gewest heeft in het kader van de problematiek van de lopende of toekomstig op te starten omgevingsvergunningen twee belangrijke beslissingen genomen: Nieuwe vergunningsmaatregelen coronavirus - noodbesluit omgevingsvergunning.

De openbaar onderzoeken van lopende dossiers zijn opnieuw opgestart sinds zaterdag 25 april 2020.

Om een dossier in te kijken, neem je contact op met de dienst Omgeving.

Verhuring gemeentelijke infrastructuur en materialen

(update 13 juli 2020)

Buitensportcentrum Schaselberg is opnieuw open!

Sinds maandag 6 juli zijn nieuwe reservaties voor sporthal Verma en het Gemeenschapscentrum Gerard Walschap terug mogelijk. De schoolinfrastructuur wordt tot en met 31 augustus uitsluitend verhuurd voor sport- en jeugdkampen.

De volgende verhuurmodaliteiten worden tot en met 31 augustus gehanteerd:

 • Maximaal twee verschillende gebruikers kunnen gelijktijdig gebruik maken van één en dezelfde accommodatie.
 • Gebruikers blijven gedurende de duur van de huur in de (deel)accommodatie die hen is toegewezen.
 • Vaste gebruikers krijgen voorrang, behoudens activiteiten die kaderen binnen kinderopvang (jeugdkampen).
 • Weken waarin sport- en jeugdkampen geprogrammeerd staan, zijn exclusief voorbehouden en laten dus geen analoge verhuur toe (noch vóór, noch tijdens, noch na de kampwerking).
 • Cafetaria’s blijven gesloten.
 • Douches en kleedkamers blijven buiten gebruik.

Heb je extra vragen? Neem dan contact op met de dienst Vrije Tijd via vrijetijd@londerzeel.be

Meer info: Culturele, sport- en jeugdactiviteiten: wat mag vanaf wanneer?

Vanaf 1 juli kun je opnieuw materialen uitlenen. Je kan deze aanvragen via het e-loket: materialen: huur aanvragen of je kan contact opnemen met de Uitleendienst. De uitgeleende materialen worden na ieder gebruik 3 dagen in quarantaine geplaatst, voordat deze opnieuw mogen ingezet worden.

Evenementen

(update 29 juli 2020)

De Federale overheid heeft op woensdag 15 april beslist dat alle grote zomerfestivals en andere massa-evenementen (zoals Rock Werchter, Gentse Feesten) tot en met 31 augustus niet mogen plaatsvinden. 

Vanaf woensdag 29 juli 2020 mogen evenementen georganiseerd worden voor:

 • 100 mensen binnen
 • 200 mensen buiten

Een uitzondering om deze limiet te overschrijden kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Aan alle organisatoren wordt gevraagd om het gemeentebestuur op de hoogte te brengen van evenementen die worden afgelast - stuur hiervoor een e-mail naar evenementen@londerzeel.be. Pas ook je activiteit aan in de UiTdatabank door 'AFGELAST' in de titel te zetten. Voeg eventueel ook een toelichting toe in de beschrijving. Op deze manier zijn de bezoekers van UiT meteen op de hoogte.

Heb je vóór 15 april 2020 een activiteit in de UiTdatabank ingevoerd en gaat deze nog door? Meld je dan aan op de UiTdatabank en bevestig het! UiT heeft namelijk een nieuwe knop ontwikkeld waarmee je kan bevestigen dat je activiteit nog doorgaat. Je activiteit krijgt dan het label bevestigd 2020.

Vraag toelating aan!

(update 6 juli 2020)

Vanaf 1 juli 2020 is het opnieuw mogelijk om iets te organiseren, weliswaar onder strenge voorwaarde.

Vraag toelating aan voor je activiteit minstens 7 kalenderdagen op voorhand. Zo kunnen onze diensten jouw aanvraag zo goed mogelijk beoordelen en verwerken.

Ook organisatoren van jeugdkampen in juli en augustus kunnen hun werking registreren.

Hou er rekening mee dat voor sommige evenementen (vb. vanaf september 2020) nog geen definitieve beslissing kan worden genomen, afhankelijk van de grootte of het type. Hiervoor wacht de Gemeente Londerzeel de verdere Federale richtlijnen af.

Werking verenigingen

(update 22 juni 2020)

Verenigingen kunnen opnieuw opstarten, onder strikte voorwaarden. Zij moeten een draaiboek opmaken dat wordt voorgelegd aan de lokale veiligheidscel ter goedkeuring.

Volg de 'zes gouden regels om te leven met corona'. Voor de verenigingen geldt bijkomend:

 • Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren. De Vlaamse overheid werkt aan een charter voor ouderen die vrijwilligerswerk doen.
 • Georganiseerde activiteiten onder begeleiding van een verantwoordelijke zijn beperkt tot 50 personen in , op voorwaarde dat alle regels worden gerespecteerd.

Om deze regels correct op te volgen, moeten alle verenigingen die opstarten het e-loketformulier 'Activiteiten, evenementen of manifestaties: aanvragen toelating' invullen.

Markten, jaarmarkten, lokale handel en kermissen

(update 29 juli 2020)

De wekelijkse dinsdagmarkt gaat tijdelijk door op het Heldenplein. Bezoekers worden gevraagd de veiligheidsmaatregelen strikt te respecteren en doelbewust hun boodschappen te doen. De markt is geen ontmoetingsplaats. Er wordt aangeraden om met de fiets te komen. Er is een fietsenparking vóór het Administratief Centrum.

De jaarmarkt in Londerzeel en Malderen vindt niet plaats.

Steunmaatregelen voor handelaren

De marktkramers ontvingen de vraag tot betaling van het marktstandgeld van april, mei en juni 2020. Het College van burgemeester en schepenen heeft besloten uitstel van betaling toe te kennen. Het bestuur hoopt hen op deze manier de noodzakelijke financiële ademruimte te geven.  

Heel wat ondernemers komen omwille van de coronacrisis in een moeilijke (financiële situatie) terecht. Daarom heeft de Gemeente Londerzeel steunmaatregelen voor ondernemers genomen.

Op Steun de Londerzeelse ondernemers! kunnen:

 • handelszaken die online winkelen, een cadeaubon of tijdelijk een extra service aanbieden
 • horecazaken die maaltijden aan huis leveren of het afhalen van maaltijden aanbieden

zich registreren en hun aanbod laten bekendmaken via deze website. 

Mondmaskerplicht in Londerzeel

(update 31 juli 2020)

Vanaf vrijdag 31 juli 2020 moet in bepaalde straten en op bepaalde plaatsen in Londerzeel centrum verplicht een mondmasker gedragen worden.

De mondmaskerplicht geldt op de volgende plaatsen:

 • Stationsstraat vanaf Populierenstraat tot Dorpsstraat (in het station van De Lijn is een mondmasker al verplicht)
 • Dorpsstraat
 • Lode Meeusplein
 • Kerkstraat
 • Markt
 • Brusselsestraat tot aan het Administratief Centrum van de Gemeente Londerzeel
 • Heldenplein
 • Ursulinenstraat
 • Gildenstraat
 • Kerkhofstraat vanaf Lode Meeusplein tot Berkenlaan
 • Mechelsestraat vanaf Lode Meeusplein tot L. Van Esbroeckstraat
 • Verbindingsstraat
 • Parking Gamma, Aldi, Colruyt

Dit stratenplan (pdf) maakt extra duidelijk waar het dragen van een mondmasker verplicht is.

Het mondmasker moet door voetgangers gedragen worden en niet door fietsers.

Gemeentelijk aanbod speelpleinwerking en sport- en creaweken

(Update 8 juli 2020)

De speelpleinwerking voor de zomer van 2020 kan doorgaan, maar zal er wel iets anders uitzien. De capaciteit is kleiner dan gewoonlijk, snel inschrijving is dus de boodschap. Inschrijven kan via londerzeel.ticketgang.eu tot de week voordien. De inschrijvingen worden telkens de donderdag voordien afgesloten om 23:59. De dag zelf inschrijven kan niet meer.

Meer info: Speelpleinwerking

De gemeentelijke sportweken mogen deze zomer doorgaan, maar op een iets andere manier door de coronamaatregelen.

Inschrijven kan via londerzeel.ticketgang.eu. Ter plaatse inschrijven is niet mogelijk.

Meer info: Gemeentelijk aanbod speelpleinwerking en sportkampen

Afvalophaling en recyclagepark

De afvalophaling gaat door. Het recylagepark is opnieuw open sinds woensdag 8 april 2020.

Dit gebeurt onder strikte voorwaarden om de veiligheid van personeel en bezoekers te kunnen garanderen. We roepen op om niet-dringende bezoeken uit te stellen.

Daarom en om lange wachtrijen te vermijden, moet je reserveren via het online portaal van Incovo

Wie niet gereserveerd heeft, krijgt geen toegang tot het recyclagepark! Behalve op woensdag, dan moet je niet reserveren.

SInds woensdag 29 juli 2020 is het dragen van het mondmasker verplicht op het recyclagepark. Wie geen mondmasker draagt, krijgt geen toelating tot het park.

Bekijk de veiligheidsmaatregelen (pdf)

Volg Incovo om op de hoogte te blijven:

De balie van Incovo is gesloten. Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de website van Incovo en de Facebookpagina van Incovo. Heb je geen antwoord gevonden? Stuur dan een mail of bel naar 02 255 94 70.

Informatie over het coronavirus

FOD Volksgezondheid

Raadpleeg Coronavirus COVID-19 voor meer informatie over het coronavirus. Je vindt er:

 • veelgestelde vragen
 • maatregelen van de overheid
 • het laatste nieuws over het virus
 • ...

Heb je een vraag? Contacteer dan het contactcenter van de FOD Volksgezondheid via 0800 14 689 of info-coronavirus@health.fgov.be van maandag tot en met vrijdag tussen 8 tot 18 uur en op zaterdag en zondag tussen 10 tot 18 uur.

Blijf op de hoogte via FOD Volksgezondheid op Facebook of FOD Volksgezondheid op Twitter

FOD Economie

Ben je een ondernemer en heb je vragen over het coronavirus? Surf dan naar Coronavirus: informatie voor ondernemingen - FOD Economie of bel naar 0800 12 033.

Crisiscentrum

Op de website van het Nationaal Crisiscentrum en via Nationaal Crisiscentrum op Facebook en Nationaal Crisiscentrum op Twitter vind je meer informatie over het coronavirus.

Sancties

(update 25 mei 2020)

Overtredingen op coronamaatregelen worden strenger bestraft.

Bij overtredingen op de regels geeft de politie voortaan niet enkel een waarschuwing aan de overtreder, maar zal er ook strafrechtelijk opgetreden kunnen worden door het opleggen van een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS).

Er wordt burgerzin en solidariteit van de hele bevolking verwacht. Bij de vaststelling van herhaalde of ernstige inbreuken, stelt de lokale politie een proces-verbaal op.

Ook wie het politieoptreden ernstig bemoeilijkt en blijft weigeren de crisismaatregelen na te leven, riskeert sancties. Ook lastens hen wordt een proces-verbaal opgesteld.

De betrokkenen worden verhoord door de lokale politie. Elk parket zal gevolg geven aan deze inbreuken. Dit kan bestaan uit een voorstel tot minnelijk schikking of een dagvaarding voor de correctionele rechtbank.

Jezelf en anderen beschermen

(update 26 april 2020)

Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Pas deze hygiënemaatregelen toe om jezelf en anderen te beschermen:

 • Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
 • Was vaak je handen.
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Geen zakdoek? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.

Geef het virus niet door aan anderen

 • Geef geen hand, kus of knuffel.
 • Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus:
  • mensen ouder dan 65 jaar
  • mensen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren
  • mensen die gevoelig zijn voor infecties
 • Laat kinderen niet in contact komen met oude mensen. Kinderen worden niet heel ziek van het coronavirus, maar ze kunnen het wel makkelijk doorgeven.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
 • Draag een mondmasker in de plaatsen waar het verplicht is (bv. op het openbaar vervoer, op het werk als je geen 1,5 m afstand kan houden, bij de kapper, in de winkels en winkelscentra, in gebedshuizen) en draag een mondmasker op drukke openbare plaatsen.

Alle info over hoe je een mondmasker draagt, maakt, wast, opzet of afzet vind je op info-coronavirus.be.

Hulplijnen

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Of heb je vragen over omgaan met geweld?

Blijf er niet mee zitten en bel naar een van de Noodnummers.

In deze coronatijden is contact met lotgenoten meer dan belangrijk: overzicht van de verschillende lotgenotencontacten in tijden van corona - Trefpunt Zeflhulp

Herbruikbare mondmaskers

De Gemeente Londerzeel heeft elke inwoner een herbruikbaar mondmasker bezorgd. Meer informatie vind je op Superma(s)kers: een mondmasker voor elke inwoner.

Daarnaast zijn we nog volop op zoek naar supermakers! Ben jij vertrouwd met de naaimachine en wil je helpen? Je kan je als vrijwilliger registreren via ons platform van Give a Day. Jij doet het naaiwerk, wij zorgen voor al de rest (alle stoffen, materialen, eenvoudig stappenplan en afsluitbare zak om de maskers nadien in het infopunt af te leveren).

Kan je niet naaien maar heb je wel een machine? Ook dan kan je helpen! Geef je machine in bruikleen via Give a Day (uiteraard onder strikte afspraken en in veilige omstandigheden).