Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Gratis verdelging Aziatische hoornaar

Gevaar voor biotoop

Hoornaars zijn flink uit de kluiten gewassen wespen met een langere angel. Bovendien produceren ze ook meer gif. Een steek is dus veel pijnlijker dan bij een klassieke wesp. Bij mensen met allergieën kan dit al snel gevaarlijk zijn.

De Aziatische hoornaar is een echte bedreiging voor onze fauna en flora. Deze exotische wespensoort werd voor het eerst in Vlaanderen gespot in 2017.

Ze staat erom bekend bijenkorven binnen te dringen en de hele populatie uit te roeien. Daardoor geraakt onze inheemse biotoop uit balans. Met alle gevolgen van dien.

Om te zorgen dat ze zich niet verspreiden, is verdelging van de Aziatische hoornaar enorm belangrijk.

Gratis verdelging

De verdelging van de Aziatische hoornaar is sinds kort gratis. Probeer een nest dus niet zelf te verdelgen. Contacteer gewoon de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Maar wat met de Europese hoornaar?

In onze regio komt de Europese hoornaar ook vaak voor. Deze soort maakt dus wel deel uit van onze lokale biotoop. Deze wespen zijn niet schadelijk voor onze omgeving en dieren en dragen zelfs bij tot de instandhouding van onze natuur.

De Europese hoornaar ziet er met zijn zwarte en felgele strepen uit als een gewone wesp. Alleen wordt deze hoornaar gemakkelijk 3 centimeter lang. Koninginnen zelfs tot 3,5 centimeter. Zijn Aziatische soortgenoot is iets kleiner en is een stuk donkerder.

Hoe weet je nu of je te maken hebt met de Aziatische hoornaar?

Alleen een geoefend oog ziet het verschil tussen de verschillende wespensoorten. Laat daarom de verdelgexpert bepalen om welk type wesp het gaat.

Als je zelf het nest gaat onderzoeken, bestaat het gevaar dat je de insecten bang en dus ook agressief maakt. De prik van een hoornaar is op zich niet gevaarlijk, behalve als je allergisch bent. Maar een tiental steken kunnen zelfs een gezond persoon in de problemen brengen.

Hoe vraag je een verdelging aan?

Klik op het icoontje met de wesp op deze website. Je komt op het e-loket van de brandweerzone terecht waar je de verdeling aanvraagt.

Een verdelger komt ter plaatse en bepaalt om welk type wesp het gaat. Is het de Aziatische hoornaar? Dan wordt een gespecialiseerd team van de brandweerzone ingeschakeld. Dat weet namelijk precies welke speciale aanpak zo’n nest nodig heeft. Deze tussenkomst is gratis.

Opkomst Aziatische hoornaar

Ben je graag op de hoogte van de evolutie van deze hoornaar binnen Europa? Volg je het insect hier op. Je kunt daar ook terecht voor meer informatie, tips of vragen. Of surf naar de website van natuurpunt.

 

Fotograaf: Jens D'Haeseleer