Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Gebruik geluidsarm vuurwerk

Oudejaarsavond is een feestavond. Sommige mensen besluiten dan om het oudjaar af te sluiten met een knallend vuurwerk. Door dit knallend vuurwerk moeten sommige dierenliefhebbers het oudjaar al wakend bij hond of paard afsluiten. Vuurwerk zorgt namelijk voor luide knallen en door deze knallen raken sommige paarden in paniek. Paarden kunnen zelfs uitbreken en ongevallen veroorzaken op de weg.

Het gemeentebestuur van Londerzeel wil iedereen feestelijk oudjaar laten vieren. Daarom heeft de gemeenteraad op dinsdag 26 november 2019 beslist dat op 31 december 2019 vanaf middernacht tot en met 1 januari 2020 1 uur 's nachts alleen maar geluidsarm vuurwerk mag worden afgestoken.

Een geluidsarm vuurwerk is een vuurwerk dat minder hard ploft. Het aantal decibel ligt dan ook lager. Bij een traditioneel vuurwerk weerklinken knallen tot 170 decibel. Bij een geluidsarm vuurwerk produceren de knallen een geluid van 85 decibel. Dat geluid kan je vergelijken met dat van een deurbel. Bij geluidsarm vuurwerk kunnen mensen nog steeds genieten van het lichtspektakel en worden de dieren niet door de luide knallen geterroriseerd. Op deze manier kan iedereen oudjaar op een aangename manier vieren.

Als je vuurwerk afsteekt, houd je dan aan volgende richtlijnen:

  • houd vuurwerk buiten het bereik van kinderen
  • lees vooraf aandachtig de gebruiksaanwijzing
  • houd huisdieren op een veilige afstand
  • steek geen vuurwerk af bij hevige wind
  • steek maar 1 vuurpijl tegelijk af
  • steek nooit een vuurwerkartikel opnieuw aan