Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Eerste fietsstraat in Londerzeel!

Sinds maandag 1 julifietsstraat op de kaart

Sinds maandag 1 juli 2019 worden de Dorpsstraat (vanaf café Luyckx), Kerkstraat en Markt (ook rond de kerk) tot aan de Gildenstraat en Brusselsestraat omgevormd tot een fietsstraat.

Verkeersregels fietsstraat

In een fietsstraat zijn auto’s en andere motorvoertuigen welkom, maar zijn fietsers koning.

Het éénrichtingsverkeer in Dorpsstraat vanaf café Luyckx, Kerkstraat en Markt blijft behouden. Daar mag een fietser de volledige rijbaan gebruiken.

Auto’s of ander gemotoriseerd verkeer mogen in een fietsstraat een fietser niet inhalen en mogen niet sneller dan 30 km per uur rijden (net zoals de fietsers).

Fietsers die in een éénrichtingsstraat tegen de richting in rijden, laten het verkeer uit de andere richting altijd door.

Verkeersborden en pictogrammenfietsstraat

Een fietsstraat herken je aan de verkeersborden F111 en F113.

Deze borden worden telkens geplaatst bij het begin en het einde van de fietsstraat.

Op de rijbaan worden ook fietspictogrammen aangebracht als extra aanduiding.

Neem meer de fiets!

Als fietser, jong of oud, is het vaak een uitdaging om je in het verkeer te begeven. Nochtans is de fiets hét vervoersmiddel bij uitstek voor heel wat verplaatsingen. In het centrum van Londerzeel maken de kasseien en het drukke verkeer het de fietser niet gemakkelijk.

Door het invoeren van deze fietsstraat in Londerzeel centrum krijgen de fietsers een belangrijke plaats op de weg; zij krijgen immers voorrang op het autoverkeer.

De Gemeente Londerzeel hoopt op deze manier meer inwoners aan te sporen de fiets te nemen. De fietsstraat is geen oplossing voor de moeilijk begaanbare en berijdbare kasseien, maar is wel een eerste stap in de goede richting voor een veiliger verkeer in Londerzeel centrum.

Op donderdag 6 juni 2019 om 19.30 uur waren alle buurtbewoners welkom op de bewonersvergadering over de fietsstraat.