Nieuws – Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

Eén keuzemenu voor 112 en 101

Eén keuzemenu voor de twee noodnummers

Als je 112 of 101 belt, kan je via het keuzemenu kiezen welke hulp je nodig hebt: de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt.
 
Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en vermijdt dat je oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of omgekeerd). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee je via een icoon de hulp kiest (ambulance, brandweer of politie) die je nodig hebt. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu word je onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.
 

Je zal in alle gevallen geholpen worden als je naar de noodnummers 112 of 101 belt. Ook als het niet lukt om een keuze te maken, of als je de verkeerde keuze maakt, krijg je een operator aan de lijn.

Hoe werkt het menu?

Je moet het volgende doen als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie:

  1. bel naar het noodnummer 112 of 101
  2. luister naar de boodschap: “Noodcentrale. Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2.”
  3. maak je keuze: 1 of 2
  4. indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich: “Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2. Blijf aan de lijn. We verbinden u door.”
  5. blijf aan de lijn: een operator zal je oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze goedkeurt door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die je nodig hebt. Als je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Als je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals vroeger, door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld.

Het stappenplan staat ook uitgelegd in een infographic (pdf). Meer info vind je op www.112.be/nl/menu.