-
Zorgloket
Administratief Centrum
Brusselsestraat 25
1840 Londerzeel- 052 30 36 16
- zorgloket@londerzeel.be
Dementievriendelijk Londerzeel
Dementie onder de aandacht brengen
De Gemeente Londerzeel, de lokale handelaars, thuishulpdiensten,… hebben de handen in elkaar geslagen en willen dat Londerzeel een dementievriendelijke gemeente wordt.
Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert elk jaar op 21 september de Werelddag Dementie. Ook de Gemeente Londerzeel zet tijdens de maand september ‘dementie’ in de kijker. In de etalage van de lokale winkelier, in de wachtzaal bij de arts… hangen dan affiches die aandacht vragen voor mensen met dementie.
Mensen met dementie hebben recht op een menswaardige plaats binnen onze gemeenschap. Ze moeten met respect en de juiste zorg worden behandeld, thuis, maar ook bijvoorbeeld bij de bakker of slager om de hoek.
Praatcafé Dementie
Londerzeel organiseert Praatcafés Dementie. Dat is een bijeenkomst voor familieleden van personen met dementie en alle andere geïnteresseerden. Ook personen met dementie zijn welkom. Alles gebeurt in een gemoedelijke sfeer.
In het praatcafé wordt telkens een gastdeskundige aan het woord gelaten over bepaalde aspecten van dementie. Hierna volgt een gedachtewisseling met het publiek. Telkens staat een ander onderwerp centraal.
Er is gelegenheid om onderling ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen of standpunten in te nemen. Gewoon luisteren kan ook.
Deelnemen is gratis. Elk praatcafé start om 20 uur (deuren om 19.30 uur).
Buddywerking
Een buddy is een vrijwilliger die samen met een persoon met (jong)dementie een activiteit doet. Wat alleen niet lukt, lukt misschien wél samen met een buddy.
Denk hierbij aan dagelijkse dingen zoals samen wandelen, de krant lezen, een kop koffie drinken, naar de markt gaan…
Voor de persoon met (jong)dementie is zo’n buddy goud waard. Want dankzij de buddy kan hij/zij blijven genieten van al die fijne momenten in het dagelijkse leven.
Vermissingsfiche
Als een persoon met dementie de weg naar huis niet meer vindt, op de dool geraakt en/of vermist wordt, is een ingevulde vermissingsfiche heel nuttig voor de hulpdiensten.
Zo’n ingevulde fiche kan van levensbelang zijn en kan helpen om de vermiste persoon snel terug te vinden.
Deze fiche vul je best vooraf in. Bewaar deze op een unieke plaats in je woning; in een doorzichtig plastieken zakje in je koelkast.
Je kan deze ook op papier aanvragen bij het Zorgloket.
Dementie-assistentiekaartjes
Het kaartje ‘Ik heb dementie’ biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid voor een persoon met dementie om hulp te vragen in winkels, op straat, in de bibliotheek,... Het toont ook de naam en het nummer van de contactpersoon van de persoon met dementie.
Ook het assistentiekaartje voor de mantelzorger is een handig hulpmiddel om meer begrip te vragen voor de dagelijkse uitdagingen in de zorg voor een naaste met dementie.
Vraag de dementie-assistentiekaartjes gratis aan bij het Zorgloket of bestel de kaartjes bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
Samen lezen
'Samen Lezen; jouw verhaal telt!' versterkt het leesplezier, ook het samenzijn en welbevinden.
De tekst (kortverhaal, poëzie) wordt op het moment zelf luidop voorgelezen besproken. Ook mensen met dementie zijn zeker welkom.
Vraag het infopakket aan!
Wil je meer weten over Dementievriendelijk Londerzeel of over dementie in het algemeen? Dat kan bij het Zorgloket.
Vraag het gratis infopakket aan via het e-loketformulier hieronder.