Deel deze pagina

Composteren

Organisch afval

Het scheiden van keuken- en tuinafval en ander afval heeft grote voordelen voor het milieu. Dat afval wordt immers niet meer gestort of verbrand. Organisch afval kan je verwerken tot compost, die in je eigen tuin kan dienen als bodemverbeteraar.

Organisch afval =

Aardappelschillen, schillen van citrusvruchten en andere vruchten, groenteresten, eierschalen, doppen van noten, losse thee, koffiedik en koffiefilters, keukenpapier, etensresten (kleine hoeveelheden), mest van plantenetende huisdieren, verwelkte snijbloemen en planten, versnipperd snoeihout, haagscheersel, gemaaid gras, bladeren, onkruid, resten uit groente- en siertuin.

Organisch afval ≠

Timmerhout en bewerkt hout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde en zand, theezakjes, saus, vet en olie, stof uit stofzuiger, as, houtskool, kunststof, ijzer, metaal en blik, kattenbakvulling, mest van vleesetende huisdieren (kat en hond).

Hoe composteren?

In een kleine tuin kun je best een compostvat gebruiken. In een grotere tuin, vooral als er veel grasmaaisel is, zijn compostbakken en aanbouwelementen de beste keuze. Deze kan je aankopen bij de Compostmeesters.

Composteer je? Dan heb je makkelijk per jaar een besparing van 32 euro aan afvalzakken en 50 euro aan potgrond en allerlei meststoffen.

Om het composteerproces goed te laten verlopen, is goed verluchten belangrijk. Bij het compostvat gebeurt dat met een stok. In de compostbakken kan je een laag omdraaien met een riek.

Bij vragen over composteren staan de Compostmeesters je graag met raad en daad bij. Ook met vragen over de heraanleg van je tuin (zodat je minder snoeiafval en grasmaaisel hebt) bent je bij hen aan het juiste adres.

Compostvat

Een compostvat, compostbak of aanbouwelement kan je aankopen bij de Compostmeesters in het Comité Jean Pain na het maken van een afspraak.

Composteercentrum

Comité Jean Pain is een Londerzeels expertisecentrum over composteren en andere kringlooptechnieken.