Deel deze pagina

Composteren

Organisch afval

Het scheiden van keuken- en tuinafval en ander afval heeft grote voordelen voor het milieu. Dat afval wordt immers niet meer gestort of verbrand. Organisch afval kan je verwerken tot compost, die in je eigen tuin kan dienen als bodemverbeteraar.

Organisch afval =

Aardappelschillen, schillen van citrusvruchten en andere vruchten, groenteresten, eierschalen, doppen van noten, theebladeren en -aakjes, koffiedik en koffiefilters, keukenpapier, etensresten (kleine hoeveelheden), mest van kleine huisdieren, verwelkte snijbloemen en planten, versnipperd snoeihout, haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen, gemaaid gras, bladeren, onkruid, resten uit groenten- en siertuin.

Organisch afval ≠

Timmerhout en grof gesnipperd snoeihout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde en zand, saus, vet en olie, stof uit stofzuiger, as, houtskool, kunststof, ijzer, metaal en blik, kattenbakvulling.

Hoe composteren?

In een kleine tuin kun je best een compostvat gebruiken.

In een grotere tuin, vooral als er veel grasmaaisel is, zijn compostbakken en aanbouwelementen de beste keuze.

Composteer je? Dan heb je makkelijk per jaar een besparing van 32 euro aan afvalzakken en 50 euro aan potgrond en allerlei meststoffen.

Om het composteerproces goed te laten verlopen, is goed verluchten belangrijk. Bij het compostvat gebeurt dat met een stok. In de compostbakken kan je een laag omdraaien met een riek.

Bij vragen over composteren staan de kringloopkrachten je graag met raad en daad bij. Ook met vragen over de heraanleg van je tuin (zodat je minder snoeiafval en grasmaaisel hebt) bent je bij hen aan het juiste adres.

Compostvat

Waar aankopen?

Een compostvat, compostbak of aanbouwelement kan je aankopen bij de kringloopkrachten in het Comité Jean Pain. Dat kan elke derde zaterdag van de maand (van 9 tot 13 uur) van maart tot en met oktober (uitzondering: zaterdag 21 juli 2018).

Je krijgt bij de kringloopkrachten ook een pak informatie over de plaatsing van een compostbak of -vat.

Kostprijs?

  • compostvat inclusief beluchtingsstok: 8 euro
  • compostbak: 20 euro
  • aanbouwelement: 20 euro

Betaling: enkel cash.

Composteercentrum

Comité Jean Pain is een Londerzeels composteercentrum.