Deel deze pagina

Buiten en bewegen

Speel het 'wat ben ik' planten en dieren spel!

Is hij groen? Heeft hij vleugels? Heeft hij witte vlekjes? Is het een eekhoorn, een oorworm, een honingbij of een madeliefje? In 'WAT BEN IK?' maken kinderen tussen 3 en 12 jaar kennis met planten en dieren die in de tuin leven.

Elke speler trekt een geheime figuur (plant of dier) en probeert met behulp van ja- en nee-vragen uit te vinden wie de geheime figuur van de tegenstander is. Op de trekkaartjes staan leuke weetjes: Wist je dat koppeltje eksters levenslang samenblijven? Wist je dat een pissebed een schaaldier is en familie van de kreeft? Wist je dat een koolwitje graag bloemkool en groene kool eet en zo zijn naam kreeg?

Het spel werd ontwikkeld door de Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant. Je kan het gratis downloaden en zelf printen (bij voorkeur in kleur).

Ga op avontuur met het wandelverhaal van de bib

Wordt de gezinswandeling vanuit je kot stilaan een beetje saai? Volg dan de spannende avonturen van buurkinderen Robin en Saar in het zelfgemaakte wandelverhaal van de bib.De richting die je tijdens je wandeling kiest, bepaalt hoe het verhaal verder gaat.  Het enige wat je onderweg nodig hebt, is een smartphone met het wandelverhaal en een vrijwilliger binnen het gezin die voorleest.    

Ga op berenjacht in je buurt!

Het spel Berenjacht is gebaseerd op het prachtige prentenboek 'Wij gaan op berenjacht' van Michaël Rosen en Helen Oxenbury.

De spelregels zijn eenvoudig. Plaats een teddybeer voor je raam en ga op zoek naar andere beren in jouw buurt. Er zijn er al heel wat gespot in Londerzeel! Hou wel voldoende afstand wanneer je andere wandelaars tegenkomt (1,5 meter).
Wist je dat je je beer kan registreren? De website knuffelberenjacht verzamelt alle locaties waar je beren kan spotten, zodat ouders een leuke route in de buurt van huis kunnen uitstippelen.

Doe de Natuur-Buitenbingo!


We hadden al de berenjacht en de paaseierenjacht om corona-wandelingen op te leuken, maar van deze buitenbingo steek je nog wat op ook! Download het formulier van Onze Natuur, druk het af en trek naar buiten. Je kan het spel spelen in de tuin, in het park of in je buurtnatuur. Ga op jacht naar 'iets met stippen', 'een vogel met de kleur blauw' of 'een vlinder'. Als je een item ziet, is dat voldoende. Je hoeft natuurlijk niets echt te vangen! Denk er ook aan dat veel dieren nu jongen hebben - observeer ze alleen vanop een afstand en zonder ze te verstoren.

Probeer zo snel mogelijk een volledige rij of kolom te vullen. Zet vinkjes met een potlood of leg steentes/grassprietjes/madeliefjes op elk gevonden item. Of je kan ervoor kiezen om telkens te tekenen wat je ziet: zo bekijk je de natuur eens door een andere bril! 

50 wilde buitentips voor kinderen

Natuurpunt lanceerde '50 dingen die je moet doen voor je 12': Een boomhut bouwen, een modderbad nemen, bloemen in je haar vlechten… Hun eerste wilde stapjes in de natuur vergeten kinderen nooit. En hoe jonger, hoe groter de kans dat later de passie voor natuur ontluikt. Schenk ze een onvergetelijk avontuur in de natuur!

Maak je eigen buitenkeuken

Maak met het recuperatiemateriaal dat klaar ligt voor het recyclagepark en enkele oude potten en pannen uit je kast een buitenkeuken waar je kinderen moddersoep brouwen en zich helemaal kunnen uitleven. Inspiratie nodig? Kijk zeker eens naar de buitenkeukens voor kinderen op Pinterest!

Dansen maar!

Een stevig dansje kunnen we misschien wel allemaal gebruiken in deze vreemde tijden. Het YouTube-kanaal van Kinderen voor kinderen trakteert je op talrijke danslessen.

Volg online voetbaltrainingen

Het is even wennen voor al onze voetballertjes nu de voetbaltrainingen voor dit seizoen zijn afgelast. Gelukkig is er ondertussen een leuk online aanbod aan voetbaltrainingen op Facebook ontstaan waar je zeker je gading zal vinden.

Circus@home

Probeer thuis circuskunstjes uit!

Circus Zonder Handen toont je graag hoe je een volleerde circusartiest kan worden. Bekijk de filmpjes en "challenges" op de Facebookpagina van Circus zonder Handen en laat je inspireren.

Mooiste wandelingen met je kind

Londerzeel heeft prachtige wandelroutes.

Telt je gezin meerdere kinderen? Plan naast de gezinswandelingen afwisselend eens een privéwandelingetje in met elk kind afzonderlijk. Zo zorg je voor wat noodzakelijke quality time.

Bewegen met Multimove!

Plezier, gevarieerd bewegen, ontspanning, een brede motorische vorming,… in één concept? Dat moet Multimove zijn!.

Aan de hand van een beweegkalender met een dagelijkse opdracht - Sporza prikkelt Sport Vlaanderen de motorische vaardigheden van kinderen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Met de app ObsIdentify heb je dé natuurherkenner in je broekzak

Met de app ObsIdentify ontdek je binnen de kortste keren welke vlinder, bloem of fascinerende bloem je voor je lens hebt. Ga buiten op zoektocht en leer de natuur beter kennen. Neem een foto van je vondst en binnen enkele seconden krijg je de naam van de soort met aanvullende informatie. Bovendien help je hiermee de natuur en Natuurpunt ook nog een handje, want je waarnemingen worden geregistreerd. Zo help je Natuurpunt om meer gegevens te verzamelen. De app ObsIdentify is heel gebruiksvriendelijk en beschikbaar voor zoals Android als iOs. 

Ontdek de online lesjes van Wobbelturnen

Nog nooit van Wobbelturnen gehoord? Dan is dit nu misschien wel hét moment om kennis te maken met deze combinatie van speelse bewegingsoefeningen, evenwichtsoefeningen, samenwerkingsspelletjes,... voor kinderen vanaf 2 jaar.

Frauke Molen biedt de kans om via online workshops op Wobbelturnen gratis kennis te maken met het turnen op een wobbelboard.