Deel deze pagina

Medicijnen op het speelplein

Zieke kinderen

In het belang van de andere kinderen en de animatoren benadrukken we dat een ziek kind niet thuishoort op het speelplein.

Toch kan het gebeuren dat jouw kind tijdens de speelpleinwerking medicijnen moet nemen omdat bijvoorbeeld de antibioticakuur nog niet afgelopen is of omdat er dagelijks een pilletje (voor ADHD, diabetes…) moet genomen worden.

Hoofdanimatoren zijn geen dokters. Ze mogen dus niet zomaar medicijnen toedienen. Dit is zelfs bij wet strafbaar.

Enkele regels

We vragen aan de ouders om enkele regels te volgen:

  • De speelpleinwerking aanvaardt enkel medicijnen met een medicijnattest, ondertekend door de ouders en indien nodig ook door de dokter.
    • Voor medicijnen die enkel op voorschrift verkrijgbaar zijn (relatine, antibiotica…), laat je het ingevulde attest handtekenen en afstempelen door de dokter.
    • Voor medicijnen die vrij te koop zijn in de apotheek (bv. kinderhoestsiroop, neusdruppels…), is een doktershandtekening overbodig. Een attest met jouw handtekening is dan voldoende.
  • Op de website van TicketGang (inschrijfmodule "speelplein") vul je de gevraagde gegevens in: naam van het kind, naam van de ouders, naam van de dokter, naam van de medicatie, het tijdstip waarop de medicatie moet genomen worden, de dosering, de wijze van bewaring en eventuele opmerkingen.
  • Geef de medicijnen (in hun originele verpakking en met bijsluiter) samen met het attest in een doorschijnend, plastic zakje aan de hoofdverantwoordelijke op het speelplein (steek het dus niet in de rugzak of geef het niet via het kind mee). Plak een etiket met de naam van jouw kind op de verpakking van het medicijn en op het zakje.
  • Bepaalde medicijnen zijn uitgesloten op de speelpleinwerking (zetpillen, injecties, baxters…).
  • Als ouder moet je zelf waken over de vervaldatum van de medicijnen.
  • Zonder vermelding van de medicatie op TicketGang, dient niemand op de speelpleinwerking medicijnen toe. Ook niet bij uitzondering.

Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat het toedienen van medicijnen niet hoort tot de kerntaken van de animatoren.

Als een animator een fout maakt of een dosis vergeet, kan de hoofdanimator hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Als ouder blijf je verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelingen op de speelpleinwerking.

Hoe geef ik de gegevens over de medicatie door?

Ga naar TicketGang en maak een gezinsaccount aan.

In dit gezinsaccount kan je bij elk kind onder 'aandachtspunten' de gegevens over de medicatie ingeven.